PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Škrlet Voštinić Klasnić

Miris mu je fin i ugodan, na prvo mirisanje javlja se nota zelene jabuke, koju prati nota breskve, a potom i malo bijelog cvijeća, te nota koprive i zelene trave. Vino je suho, lagano i pitko, s dominantnom svježinom. Ukusno je

Enoteka Emil Perdec za portal

Enoteka Emil Perdec za portal


U zadnje vrijeme često me pitaju kako je išla prodaja vina u ovoj korona krizi. Pitanje je vrlo kompleksno jer vinara ima poprilično i od jednog do drugog su velike razlike koje nastaju kad se uzmu u obzir ulaganja u marketing i pristup tržištu.

Kad sam isto pitanje postavio jednom poznatom istarskom vinaru, odgovorio mi je kako mu se izvrsnom pokazala stara trgovačka taktika: Ne stavljaj sva jaja u jednu košaru! Što to točno znači? Znači da se ne smiješ oslanjati samo na jednog partnera ili na jedan kanal prodaje vina. Naime, mnogi vinari su se oslanjali na tzv. HORECA kanal, u što uz kafiće spadaju još hoteli i restorani, koji su nažalost u ovoj krizi najviše stradali. No, ne znači da je klijentela, koja odjednom nije mogla putovati i ići u restorane i hotele, prestala piti vino, dapače. Ljudi su se nastavili družiti u manjim grupama u vlastitim domovima, a na tim druženjima vino se i dalje pilo. Sada se vidjelo koliko je koji vinar okretan i brz u iznenadnim situacijama u kojima je profunkcionirao dotad relativno slabo korišteni kanal prodaje - web trgovina.

foto

Izvan Hrvatske je takav način prodaje i prije djelovao jako dobro, brza je dostava vinskih pošiljki koje stižu kvalitetno zapakirane i cijele. U zadnjih godinu dana i kod nas se stanje popravilo, mada još uvijek ima i razbijenih boca i pogreški kod dostave. Osobno se često koristim uslugama španjolske internetske trgovine za vina Decantalo ( www.decantalo.com ), a kod nas sam zadovoljan zagrebačkim Vrutkom (www.vrutak.hr) i Mivom (www.miva.com.hr). Upravo sam preko Mive nedavno naručio manju pošiljku koja je stigla u tri dana. Miva ima lijepu i preglednu web stranicu, dobro razrađenu, te mi je u njihovoj ponudi zapeo za oko škrlet, male vinarije Voštanić Klasnić iz mjesta Graberje Ivanićko u blizini Ivanić Grada. I ova vinarija ima jako lijepu i preglednu web stranicu na kojoj se možete upoznati s vinarijom, njezinom lokacijom i ponudom. Povijest vinarstva i vinogradarstva ove obitelji počinje davne 1936. godine kad je pradjed podignuo prvi nasad vinograda, a danas obrađuju 3,5 hektara vinograda. Kao i većina vinara u ovome kraju, trude se propagirati škrlet, tradicionalnu moslavačku sortu grožđa koja je u zadnjih pedesetak godina bila obezvrijeđena i marginalizirana.

Vinarija Voštanić Klasnić danas na tržište plasira pet regularnih etiketa: bazni škrlet, vino iz kasne berbe škrlet Unikat, pjenušac od škrleta "Fraktal", klasičnu bordošku kupažu "Red" te desertno vino od muškata. Nedavno su predstavili i jednu neobičnu etiketu proizvedenu u maloj seriji, cuv?e "Kolaž" koji je kupaža crnih dalmatinskih i moslavačkih sorti grožđa. Godišnja proizvodnja ove boutique vinarije kreće se oko 25.000 butelja, a vina se trude plasirati kroz gastronomiju, wine barove i specijalizirane enoteke.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje njihova bazna škrleta, izvrsnog vina za ove tople ljetne večeri. Vino krasi lijepa, elegantna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Za degustaciju sam odabrao Riedel čašu za malvaziju istarsku i primjećujem da se u njoj škrlet izvrsno osjeća. Miris mu je fin i ugodan, na prvo mirisanje javlja se nota zelene jabuke, koju prati nota breskve, a potom i malo bijelog cvijeća, te nota koprive i zelene trave. Vino je suho, lagano i pitko, s dominantnom svježinom, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost je djelomično trajna. Ovaj moslavački škrlet je ukusan, lijepo se pije, harmoničan je, a na aftertasteu javlja mi se opet nota zelene jabuke. Vino ne treba čuvati, nego trošiti, a enogastronomski tradicionalno izvrsno paše uz mesne hladne nareske te sam ga kušao uz kombinaciju skute, pancete, larda, suhih kobasica i pršuta.

Ime vina: Škrlet

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Vinarija Voštinić Klasnić

Lokacija: Graberje Ivanićko/ZOI Moslavina

Temperatura serviranja: 10-12 C

Gastro preporuka: Plata hladnih narezaka

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel Malvazija istarska glass

Cijena (mpc): 52,25 kn (www.miva.com.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter