PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA:

Vinarija Jagunić traminac crveni na tržište plasira kroz dvije etikete, kao bazno vino i u dobrim berbama kao Amber selection ili kao sve više popularno Orange vino

Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Na Vinart Grand Tastingu, zadnjem vinskom događanju koje se lani prije sveopćeg zatvaranja zbog korone održalo u zagrebačkoj Laubi, kušao sam mnogo dobrih vina. Redovito vrlo detaljno kušam plešivička vina, jednostavno su mi dobra, a ti ljudi rade svake godine ogromne iskorake u kvaliteti. Uz kušanje vina meni već poznatih vinara, za oko mi je zapela vinarija Jagunić koju nisam toliko dobro poznavao poput onih već etabliranih. Ova vinarija postoji već dugi niz godina te na tržište plasira osam etiketa vina, od čega su tri pjenušca i pet mirnih vina.

Ugodno druženje

Kad je par mjeseci kasnije vrag odnio šalu i svi smo bili blokirani u svojim općinama, iz vinarije Jagunić dobio sam dostavom na kušanje njihove pjenušce te sam s vama i podijelio moje viđenje njihova pjenušca Blanc de Blancs iz berbe 2016. No ove godine početkom veljače, kad smo se već polako privikli na koronu te smo ipak malčice počeli putovati, uspio sam ih posjetiti u njihovoj vinariji u centru Plešivice, u sklopu obiteljske kuće. Umjesto planiranih dva sata, degustacija se razvukla na četiri i bilo je to vrlo ugodno druženje.

Od tada čuvam bocu jako zanimljivog vina Traminca crvenog Amber selection iz berbe 2017. Preporučeno mi je da ne žurim s kušanjem te da vino još malo ostavim u boci. Kaže se strpljen spašen, pa je polako došao red i za kušanje Jagunićevog traminca. Radi se o izvrsnom vinu, čije su zalihe pri kraju, ali je već spremna berba 2019.

foto

Traminac je veoma zanimljiva sorta grožđa za koju se pretpostavlja da potječe iz mjesta Tramin u Južnom Tirolu, malo južnije od Bolzana. Iz svoje se domovine širio diljem Europe, a najbolje rezultate postigao je malo sjevernije, uz rijeku Rajnu i u Alzasu.

Danas postoji nekoliko različitih varijacija i klonova traminca, a najpoznatiji su oni koji su selekcionirani u Njemačkoj, i to Traminer roter (Traminac crveni) i Gevurztraminer (Traminac mirisni). Mirisni traminac u Hrvatskoj najbolje rezultate postiže u Iloku gdje se sadi već dugi niz godina i postiže sjajne rezultate na položaju Principovac. U Europi, pored Francuske, Italije i Njemačke, ova loza se uzgaja još i u Španjolskoj, Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Češkoj i Slovačkoj. U novome svijetu većih nasada ima još i u Čileu te na Novom Zelandu.

Jantarna boja

Vinarija Jagunić traminac crveni na tržište plasira kroz dvije etikete, kao bazno vino i u dobrim berbama kao Amber selection ili kao sve više popularno Orange vino. Grožđe je brano ručno u vinogradu Doma koji je star petnaestak godina, a kod berbe rađena je vrlo stroga selekcija. Nakon berbe slijedila je dugačka maceracija od 210 dana u malim drvenim bačvama te potom nakon pretoka još šest mjeseci u istom drvu i šest mjeseci u boci pred puštanje na tržište. Vino sam pred kušanje poslužio u većoj burgundskoj čaši i pustio da se nadiše i polako počne otvarati.

Vino krasi lijepa jantarna boja, bistro je i gusto te mi se sa svakom vrtnjom čaše sve više dopada. Na prvo mirisanje javlja se nota suhe marelice pa onda nota karamele te pečene dunje i malo vanilije. Na drugo mirisanje dolazi mi nota anisa te suhe narančine kore, mala nota livadnog meda i potom nota suhe trave te nota crvene ruže, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, gotovo zaokruženo.

S druge strane ima dobru svježinu, fine mekane tanine, ugodnu mineralnost te ga krasi puno tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je poprilično trajna. Ukusno je, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota suhe marelice. Vino je u sjajnoj formi i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem još pet, šest godina. Enogastronomski savršeno paše uz stari restoranski klasik - škarpinu iz pećnice s krumpirom i aromatičnim biljem.

Ime vina: Traminac crveni Amber Selection

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vina Jagunić

Lokacija: Plešivica/ZOI Plešivica

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Škarpina u pećnici s krumpirima

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel Oaked chardonnay restaurant Extreme glass

Cijena (mpc): 200,00 kn (www.enozonik.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of