PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Grauburgunder-Ried Kaiseregg

| Autor: Emil PERDEC

Ime vina: Grauburgunder-Ried Kaiseregg

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: weingut Strablegg -Leitner

Lokacija: Arnfels / Sudsteiermark / Austrija

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Gastro preporuka: Svinjski medaljoni s umakom od gljiva.

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Burgundy Vinum Riedel   glass

Cijena (mpc): 120,00 kn (www.strablegg-leitner.at/wein )

U prošlim brojevima dijelio sam s vama moja razmišljanja o širini sortimenta u vinogradarstvu diljem svijeta pa bi stoga u tom kontekstu danas kao temu uzeo sortu grožđa pinot sivi.

Ova sorta grožđa u zadnjih tridesetak godina prošla je razne amplitude, od srednje do megapopularne sorte pa natrag do relativno zapostavljene sorte grožđa koja se polako ponovno vraća na scenu. Možda je tome i doprinijela masovna proizvodnja u nekim vinskim regijama, pogotovo u talijanskim regijama Veneto i Friuli u kojima se već dugo proizvodi lagani, pitki, a često i bezlični te sveprisutni pinot grigio.

U jednom momentu prije dvadesetak godina pretekao ga je sauvignon bijeli koji je uz rašireni chardonnay zauzeo primat u masovnom prodajnom segmentu. U našoj regiji su mu se posvetili samo pojedini vinari, a već duže vrijeme standardno dobar pinot sivi ima nekoliko istarskih vinara poput Franca Armana i Ipše, a zapravo ga najduže proizvode vina Laguna i Ravalico. Jako dobri pinoti sivi dolaze iz kontinentalne Hrvatske, od Plešivice pa do Slavonije i Podunavlja.

Goriška brda i Vipava također imaju tradiciju proizvodnje jako dobrih pinota sivih, od proizvođača kao što su Movia, M. Simčić i Ščurek. Ova sorta porijeklo vuče iz Burgundije i pretpostavlja se da je mutant pinota modroga, a u dijelu srednje Europe naziva se i Rulander, jer je ime dobila po vinskom trgovcu Johannu Rulanderu koji ga je donio u te krajeve.

Jako dobre rezultate postiže i u Francuskoj vinskoj regiji Alsace, a također i u susjednoj Njemačkoj regiji Baden. Nedavno sam na kušanje dobio jako dobar Grauburgunder koji proizvodi obiteljska vinarija "Weingut Strablegg-Leitner" iz mjesta Eichberg na vinskoj cesti južne Štajerske, u neposrednoj blizina slovensko-austrijske granice.

Vinarija na tržište plasira desetak etiketa u različitim izvedbama, a tradicija vinarije traje preko 30 godina. Raspolaže sa šesnaest hektara vinograda, a od sortimenta se ističu najviše bijele sorte grožđa: sauvignon bijeli, muškat žuti, welschriesling, pinot bijeli, pinot sivi, morilon, a od crvenih sorti blauer zweigelt. U tom kraju, koji sam posjetio prije dvije godine vinski turizam je na vrlo visokoj razini te skoro svaka vinarija ima i Buschenschank ili po naši malu degustacijsku salu u kojoj se mogu posluživati isključivo lokalne hladne nareske da se mogu kušati uz vina.

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova Grauburgundera ili sivoga pinota iz veoma dobre berbe 2016. godine. Grožđe za ovo vino raste na položaju Ried Kaiseregg, a raste na padinama okrenutima prema položaju jug-zapad na tlu koje je kombinacija ilovače, gline i pijeska, a vinogradi su stari u prosjeku oko 30 godina.

Ručna berba je odrađena sredinom rujna, te je nakon berbe odrađena fermentacija s kratkom maceracijom. Potom je vino stavljeno na odležavanje u trajanju od 12 mjeseci u veliku hrastovu bačvu, te potom još 4-6 mjeseci u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa elegantna jantarno žuta boja koja je karakteristična upravo za ovu sortu, kristalno je bistro i djelomično gusto.

Na nosu dominiraju note sušene marelice, pečene dunje te kesten pirea, potom se javlja nota livadnog meda te cimeta i malo ružmarina, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane ima dobre svježine, blago prisutne tanine, ukusno je te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost u ustima trajna, dok se na aftertasteu javlja nota pečene jabuke posute vanilijom.

Vino je harmonično, lijepo se pije, u dobroj je formi te u dobrim uvjetima čuvanja može poživjeti još tri do četiri godine, a enogastronomski preporučio bih ga uz svinjske medaljone s umakom od gljiva.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of