EKSKLUZIVNO ZA GLAS ISTRE

DAVID SKOKO, NAJJAČI ISTARSKI ADUT NA HRVATSKOJ KUHARSKOJ SCENI: Velikim televizijskim kućama Istra je jako zanimljiva. National Geographic, Travel Channel, Food Network željeli bi snimati emisije na našoj obali

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
David Skoko

Hrvatska obala, a pogotovo Istra je jako zanimljiva gastronomskim televizijama i oni stalno traže mogućnosti da ovdje nešto snime. Uvijek postavljaju nekakva pitanja, gledaju kako to realizirati, ali niti jedna od tih televizijskih kuća još nije napravila ciljanu emisiju o Istri. Bilo bi fora da se to ostvari, ali za sada je sve u zraku jer produkcije iz svijeta trenutno ne mogu doći do nas, odnosno ne mogu izaći iz svojih zemalja

Konobu Batelina u Banjolama sa svojom je obitelji jedan od najboljih hrvatskih kuhara David Skoko doveo do kultnog statusa. Skoko nije tip koji miruje, stalno je u pokretu, snima kulinarske emisije, sudjeluje u edukacijama, prisutan je u medijima. Pandemija koronavirusa, međutim, promijenila je i njegove navike, barem nakratko. Sve je stalo. Batelina je bila zatvorena, emisije se nisu snimale. Sada se sve ponovno budi. Poznajemo se već dugo pa bi bilo čudno da smo si u intervjuu persirali. Razgovaramo o korona krizi koja je pogodila ugostiteljsku industriju.

Dnevni ulov

- Batelina je nedavno otvorena nakon duge stanke zbog koronavirusa. Jeste li iskoristili pauzu za kakvu promjenu, bilo u jelima ili u izgledu konobe?

- Batelina je otvorena čim je ukinuta mjera zabrane rada. Ovo je već četvrti tjedan da radimo.

- Izgleda mi kao da je bilo prije nekoliko dana.

- Otvorili smo prvi dan kad se moglo delati jer jednostavno raditi se mora. Jedine promjene koje smo napravili bile su one koje su bile neophodne, odnosno koje je propisao Stožer. Sve ostalo je ostalo potpuno isto, i tim, i pristup hrani, i cijene. Dobro, malo smo osvježili zidove, dali koju ruku piture.

Uglavnom, konja koji dobro praši ne treba mijenjati. Što se tiče hrane, imamo tih svojih 15-ak recepata unutar kojih vrtimo vrste riba koje su nam u tom trenutku dostupne. Zapravo već dugo ne mijenjamo jelovnik, već namirnice, a one ovise o dnevnom ulovu.

David Skoko

- Poznato je da se Batelina zatvara u špici ljetne sezone, u kolovozu. To je nekakvo vaše nepisano pravilo. Hoće li i ove godine biti tako s obzirom na ovu dugačku stanku?

- Mislim da neće, da ćemo ove godine stisnuti zube. U to doba zatvaramo jer je tada najmanje dnevnog ribarskog ulova, najmanje se lovi. To smo počeli raditi kad smo shvatili da smo imali poteškoća zadovoljiti potrebe našeg jelovnika. Ove pak godine ne vjerujem da će biti tolika navala da nećemo imati ribe. Uostalom, sada smo bili zatvoreni dva mjeseca, ispucali smo svoj godišnji odmor. Tako da ćemo, kao što sam rekao, stisnuti zube, snaći u ovim ekstremnim uvjetima koji trenutno vladaju u gastronomiji i odradit ćemo i osmi mjesec, kada obično zatvaramo.

- Znam da sa suprugom i djecom obično ljetuješ na Puležanima omiljenom Fratarskom otoku. Hoćeš li zbog radnog ljeta ove godine preskočiti to zadovoljstvo?

- Definitivno ne. Batelina već zadnje dvije godine jako dobro funkcionira i kad mene nema u kuhinji. Naš je tim, pod vodstvom mog oca Danila, jako dobro posložen i funkcionira besprijekorno. Godinama imamo istu ekipu. Tako da nije neophodno da budem svaki dan tamo da bi sve bilo na visokoj razini. Ja jesam tamo, svaki dan prođem, koji put odradim smjenu, koji puta dio pripreme, ali nema potrebe da stalno budem u Batelini. Uostalom, na Fratarski odem već 15. lipnja pa je bilo uobičajeno u tom periodu da spavam na otoku, a na posao u Batelinu odlazim batanom.

Najzabavniji projekt

- Mislim da će ove godine malo kasniti otvaranje sezone na Fratarskom.

- Ne puno, mislim da otvaraju 20. lipnja. Ali mi ćemo možda otići već ovaj vikend malo uređivati kamp.

- I kužinu u kampu koja je nadaleko poznata.

- Ima dosta vatrene moći u toj kuhinji. Moram se dobro pripremiti jer znam da se svaki dan kod mene na ručku, osim što nas bude i do osam, pridruže susjedi i prijatelji. Nerijetko nas je i više od deset na ručku, a za to ipak trebaš imati vatrene moći. Malo smo i razmaženi pa svaki dan pečemo i domaći kruh. Volimo fine stvari.

David Skoko

- Da, često se tamo sretnemo oko roštilja.

- Volim obići sve, podružiti se. Ta igra oko vatre i pripremanja hrane mi jako puno znači. Baš taj prirodan odnos prema hrani. Čak i više nego restoranska kuhinja.

- Već si napomenuo da nisi isključivo vezan za Batelinu. Imaš i svoje kulinarske emisije poput "David Skoko: Stari gušti, nova kužina" na 24kitchenu. Pretpostavljam da je sada sve bilo na čekanju.

- Bilo je nekoliko krasnih projekata. Također, bilo je i nekih jako zanimljivih za velike televizijske kuće koji su se tek trebali dogoditi, ali su zbog ove situacije stavljeni na čekanje. Ne bih još odavao informacije koje imam, ali doista je riječ o zanimljivim projektima.

- Načuo sam da je National Geographic bio u kontaktu i s tobom, želeći snimiti dokumentarac o Istri.

- Jako je puno televizijskih kuća zainteresirano za posjet hrvatskoj obali. Među njima je i National Gegraphic, ali i Travel Channel, Food Network… Jednostavno oni kruže svijetom i traže zanimljive lokacije. Hrvatska obala, a pogotovo Istra je jako zanimljiva gastronomskim televizijama i oni stalno traže mogućnosti da ovdje nešto snime. Uvijek se nešto valja u tom smjeru, ali zasad nije bilo ništa, pogotovo sada kad je teško putovati po svijetu.

David Skoko

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater