LEGENDARNI KUHAR U PULSKOM GASTRO KLUBU

STEVO KARAPANDŽA: Male tajne velikog majstora kuhinje. I FRANK SINATRA JE NARUČIO NJEGOVE FAMOZNE ŠPAGETE BOLONJEZ

(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


U našem poslu susrećemo puno poznatih ljudi. Tako sam u Londonu radio u Savoyu gdje je odsjeo Frank Sinatra. Petkom smo u kuhinji jeli samo paštu, to je bio običaj. Kako je bilo puno Talijana u kuhinji jednom sam šefu rekao da ću napraviti paštu bolognese. Sljedeći tjedan rekli su mi da opet napravim špagete i tako se među kolegama pročula priča o mojim špagetima. Sinatra je za to čuo i jedan dan mi je šef rekao da napravim špagete za Sinatru

Kreneš u potragu za zvijezdom i naletiš na megazvijezdu. Upravo se to dogodilo u pulskom kulinarskom laboratoriju Gastro klubu koje je postalo mjesto okupljanja oni koji hranu vole konzumirati ali spravljati. Tog dana glavna je zvijezda bio Ivan Pažanin, ali mjesto nije zaobišao ni legendarni Stevo Karapandža. Kulinarsko je to ime koje pamte mnoge generacije. On je bio prva i jedina prava kulinarska zvijezda u bivšoj Jugoslaviji. Svojevrsni pionir modernog poimanja i predstavljanja kulinarstva u bivšoj Jugoslaviji. Zbog njega se svakog četvrtka sjedilo ispred malog ekrana i gledalo "Male tajne velikih majstora", a zatim kuhalo prema receptima koje je Stevo Karapandža, uz prstohvat Vegete, otkrivao u emisiji.

Karapandža je već neko vrijeme u mirovini, no i dalje s istim žarom, ovaj vitalni 71-godišnjak, kuha i prati sve što se u kulinarstvu događa. Stoga i ne čudi što ga je put doveo do Pule.

- Ovo u pulskom Gastro klubu je jako lijepo organizirano. Kolege mogu gledati kako rade i mentorirati polaznike, a meni je drago vidjeti mlade ljude, veselo je komentirao Karapandža.

- Veliki je interes za radionice kuhanja. Eto, osim profesionalaca ima i mališana poput ovog 11-godišnjaka na radionici. Dakle i djecu zanima kulinarstvo. Kako je bilo kada ste vi počeli?

- Kada sam kao mladi dečko odlazio u disko, tada su govorili 'Ma kuhar. Smrdi po gulašu. To je ženski posao', i automatski su nas svrstavali u drugi, treći red. Danas je to atraktivan, dobro plaćeni i poželjan posao. I što je najvažnije, ako ćemo govoriti o muškom svijetu, ti mladići se ne srame kao mi tada. Dapače, danas se ti mladi kuhari pozivaju na privatne partije. Među njima se priča tko bolje kuha. Gastronomija je, među muškarcima, postala tema kao i sport. A toga prije nije bilo.

- Muškarci danas rado kuhaju. A tko kuha u vašoj obitelji?

- Moja supruga i ja živimo sami. Djeca su odrasla i žive u Švicarskoj, tako da nam je teže kuhati za dvoje. Puno putujemo, dosta i jedemo vani. Neki dan sam odlučio očistiti frižider i skuhao sam čobanac. Onda sam vidio da sam napravio čobanac za deset i više ljudi. Jeli smo ga dva dana, i ostatak smo zamrznuli. Moja supruga i ja preferiramo jednostavna jela. Puno se baziramo na ribi, salatama. Pazimo da organizam dobije sve što je potrebno i da ne jedemo jednolično. Prednost je što u Lovranu imamo dvije ribarnice gdje, dok ja popijem kavu, tete očiste ribu, bilo da je riječ o inćunima ili nekoj drugoj plavoj ribi. (Lara BAGAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini