ENOTEKA

Dalmatinska vina: Bugava ili po starinski, viška vugava

U Titovoj špilji na Visu se 1944. nalazio Vrhovni štab NOVJ-a s Josipom Brozom Titom. U ratnom vihoru otok je ostao sačuvan od razaranja te su već krajem 1943. počeli dolaziti partizani i saveznički vojnici, mahom Britanci. Lokalno je stanovništvo oskudijevalo hranom koje su pak Britanci imali dovoljno pa je nastala robna razmjena vina, mahom plavca i bugave, za vojničku hranu. Na ovoj povijesnoj činjenici rođaci Damir Radica i Marko Vojković sagradili su novi vinski brend na hrvatskoj sceni - Vislander

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka perdec, ova opcija bi trebala biti boljaOVA JE VERZIJA BOLJA JER RUBRIKA NE PREKRIVAaperdec

Enoteka perdec, ova opcija bi trebala biti boljaOVA JE VERZIJA BOLJA JER RUBRIKA NE PREKRIVAaperdec


Ljeto nam je polako otišlo, stigla je jesen sa svim svojim radostima i prekrasnim bojama, a jedna od ljepših jesenskih radosti je berba grožđa. S obzirom na sve veći utjecaj globalnog zatopljenja, sve se više grožđa bere u ljetnim mjesecima. Ovogodišnja je berba vrlo specifična jer je praktički završila nikad ranije, majka priroda je tako odlučila. Priroda nam često voli pokazati svoje moći i kao prava majka svoju dječicu, opominje nas što smo bili nestašni.

Od svih nas političari su najnestašniji jer u svojim glavama u jednom trenutku izgube osjećaj za realnost i počnu se igrati sudbinama i životima ljudi. Rat u Ukrajini nam je upravo dokaz takvog bezumlja za koje smo mislili da se nakon završetka rata na prostoru bivše Jugoslavije više nikad neće ponoviti na europskom tlu. Vole se političari u svojim izjavama vraćati i na veliko zlo koje se čovječanstvu dogodilo u 20. stoljeću, na Drugi svjetski rat.

Posvećeno precima

Upravo je to u predizbornoj kampanji činila i nova talijanska premijerka, desničarka Giorgia Meloni. Ona se često u svojim predizbornim govorima koristila desničarskim floskulama o povratu Istre i Dalmacije pod okrilje Italije. Nedavno je prošlo točno 79 godina od talijanske kapitulacije koja se dogodila 8. rujna 1943., kada je talijanski kralj shvatio da se za opće dobro svoje zemlje mora riješiti Benita Mussolinija i pristupiti zapadnim saveznicima.

Otok Vis je nakon kapitulacije Italije postao jedan od centara Narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije. U Titovoj špilji na Visu se tijekom 1944. godine nalazio Vrhovni štab NOVJ-a s Josipom Brozom Titom. U ratnom vihoru otok je ostao sačuvan od razaranja te su već krajem 1943. počeli dolaziti partizani i saveznički vojnici, mahom Britanci. Lokalno je stanovništvo oskudijevalo hranom koje su pak Britanci imali dovoljno pa je nastala robna razmjena vina, mahom plavca i bugave, za vojničku hranu.

Upravo na ovoj povijesnoj činjenici rođaci Damir Radica i Marko Vojković sagradili su priču oko novog vinskog brenda na hrvatskoj sceni - Vislandera. Brend je nov, ali njihovo vinsko iskustvo traje već neko vrijeme, međutim, dosad je na tržište izlazilo pod drugim imenom. Radica i Vojković kontroliraju devet hektara plavca maloga te četiri hektara bugave, što je starinsko ime za višku vugavu, te tri hektara sorte kuć. Na tržištu su prisutni s četiri etikete plavca malog, jednim roseom, bugavom te limoncellom i ginom. Svaka etiketa nosi crtež jednog pretka kojem je piće posvećeno.

S vama bih danas podijelio svoje viđenje Bugave ili Vugave iz berbe 2018. Grožđe za ovo vino raste na položaju Dračevo polje na nadmorskoj visini od 145 metara, gdje prevladava smeđa zemlja na podlozi od krednih dolomita i vapnenca. Nakon ručne berbe i prerade vino je odležavalo 100 dana u inoxu, a potom u boci sve do plasiranja na tržište gdje stiže pod etiketom none Jelenke. Vino krasi lijepa slamnato-žuta boja sa zelenkasto-zlatnim rubovima, kristalno je bistro i gusto. Po točenju u čašu trebalo mu je desetak minuta da se počne otvarati i prikazivati u najboljem svjetlu.

Nota mediteranskog bilja

Miris je fin i ugodan, a na prvo mirisanje dominira mi nota mediteranskog bilja predvođena ružmarinom te majčinom dušicom, praćena notom zrele breskve i suhih badema. Na drugo mirisanje javlja se nota suhe limunove kore, livadnog meda te malo suhe trave, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu te ugodnu mineralnost i srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost je djelomično trajna, što nam govori da je njegova životna putanja polako počela ići prema dolje.

Vino je harmonično, ukusno te se lijepo pije, a na aftertasteu ponovno mi se javlja nota zrele breskve. Vino ne treba čuvati već trošiti, eno-gastronomski mi je izvrsno pasalo uz srdele sa žara.

Foto

Ime vina: Bugava (Vugava)

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vinarija Vislander

Lokacija: Vis / ZOI Srednja i južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 10 - 12°C

Gastro preporuka: Srdele sa žara

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Malvazija Glass

Cijena (mpc): 80 kuna (www.vivatfinavina.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of