GASTRO PATROLA GLASA ISTRE

Zembie's Street Food: Sve popularniji među Puležanima, osobito onima koji preferiraju vegansku prehranu

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Pulsku gastro scenu i ponudu jela za dostavu obogatio je Zembie's street food, inovativan koncept popularnog chefa Deniza Zembe, vlasnika restorana i hotela Amfiteatar. Ovaj restoran posljednje tri godine, u sklopu Zembie's street fooda koji ima svoju poziciju na terasi hotela, visoku gastronomiju pretvara u pristupačne street food kreacije. No, svoj su pun potencijal ostvarili tek nedavno, kada su na jelovnik koji su većinom činili burgeri i brza hrana, uveli neke nove specijalitete. Poseban naglasak, kaže nam u razgovoru Zembo, sada stavljaju na vegansku prehranu budući da sve više ljudi traži alternative mesu.

Na njihovom se jelovniku tako mogu pronaći veganske lazanje, veganski curry, veganski burger s polpetom od sezama, salate s polpetama od suncokreta te jelo koje se najčešće naručuje putem dostavnih platformi - veganska tortilja. Također, tu su i veganske palačinke bez šećera.

Proizvodnja mikrobilja i povrća

- Nakon korone dogodio se dramatičan preokret, krenula je povećana potražnja za veganskim jelima. Prije korone za vegansku opciju pitao bi nas jedan gost od njih 20, pa smo vrlo brzo došli na dva od 10, što nas je jako iznenadilo, kaže Zembo, dodajući da im je to otvorilo mogućnost za osmišljavanje i ponudu brojnih novih zanimljivih jela.

Popularna veganska tortilja (Snimio Dejan Štifanić)Popularna veganska tortilja (Snimio Dejan Štifanić)

- Primjerice, u veganskom bolonjezu baza su suncokretove sjemenke, sameljemo ih da dobijemo efekt mljevenog mesa, a začini i povrće - kapula, mrkva, ono je što daje okus mesa, kaže Zembo.

Nude i klasična mesna, kao i vegetarijanska jela, a uveli su i jela prilagođena djeci, kao što je to manja porcija pljukanaca s pomidorom. A s obzirom da Istrijani vole pojesti i nešto na žlicu, svakodnevno dostavljaju i juhe te maneštre po vrlo prihvatljivim cijenama koje pripremaju od domaćih, sezonskih namirnica, poput bundeve i poriluka.

Priprema marendi (Snimio Dejan Štifanić)Priprema marendi (Snimio Dejan Štifanić)

Specijalitet koji se pokazao kao izuzetno popularan u ovom street foodu su pljukanci s boškarinom, ili kako ih Zembo naziva "pljuke s boškom". Uz ovo istarsko jelo, gosti koji preferiraju morska jela na svoj kućni prag često naručuju i hobotnicu in forno ili pržene lignje u kartonu. Sva jela donose u jednokratnoj biorazgradivoj ambalaži s prepoznatljivim logom, a marende dovoze bolnicama, tvrtkama te na kućne adrese. Moguće je, kaže nam Zembo, i pokupiti svoje jelo u restoranu ili ga pojesti na njihovoj terasi.

Biljke koje rastu u posebnim uvjetima (Snimio Dejan Štifanić)Biljke koje rastu u posebnim uvjetima (Snimio Dejan Štifanić)

Ističe da u gotovo svim jelima prilikom kuhanja koriste ulje s usitnjenim medvjeđim lukom. Ovaj začin intenzivna okusa, umjesto češnjaka, dodaju u tjestenine, rižota, juhe i maneštre, a kad je sezona, umjesto njega bazu čine divlje šparuge.

Pljukanci s boškarinom (Snimio Dejan Štifanić)Pljukanci s boškarinom (Snimio Dejan Štifanić)

A da su začini ti koji čine razliku, dokazuju i suvremene posude u kojima uzgajaju biljke pod posebnim uvjetima. Riječ je, kaže nam Zembo, o američkom stilu proizvodnje mikrobilja i povrća, koji se koristi i u svemiru. Uz pomoć tehnologije imitiraju se zemlja i gliste. Kaže da je čak 70 posto veća iskoristivost nego kod povrća koje izrasta na klasičan način. To su bosiljak, menta, salata, papričice, wasabi, cherry rajčice. A s obzirom da se biljke nalaze na zidu restorana, Zembo ih koristi tijekom pripreme gotovo svakog jela.

Kuhajmo svjesno!

Zembie's street food ne ograničava se samo na hranu. Svake godine, kaže naš sugovornik, evoluiraju i šire svoju ponudu. Ove sezone su, u suradnji s tvrtkom Serendipity, uveli Zembie's koktele koje pripremaju od vrhunskih sastojaka. Izdvajaju jedan od zanimljivijih - koktel Teranino Sour, koji uz teranino od Aure, limete, gina i tonica od grejpa, obogaćuje i dehidrirana jagoda te perzijska ruža koje i vizualno koktel čine ugodnim oku. Tu je i zanimljiva istarska varijanta Moscow Mulea, a uskoro će gosti moći isprobati i poptails - koktele u obliku sladoleda, koje će praviti s istarskom rakijom.

Koktel Teranino Sour i istarski Moscow Mule (Snimio Dejan Štifanić)Koktel Teranino Sour i istarski Moscow Mule (Snimio Dejan Štifanić)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater