ENOTEKA

Grčka vina: Malvazija iz Monemvasije

Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je izražena te ima dobru trajnost okusa. Vino je sočno, strukturirano, harmonično, lijepo se pije, na aftertasteu javlja se nota zrele breskve. Ova grčka malvasia traži hranu, a sljubio sam je uz klasičan riblji filet od brancina sa žara te povrćem sa žara. Vino je u dobroj formi i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još par godina

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Malvazija je zajedničko ime za velik broj različitih sorti grožđa koje se od davnina uzgajaju u vinogorjima diljem Mediterana. Razlikuju se po boji, među kojima dominira bijela pa slijede crna i ružičasta, a dijele se i po aromatičnosti. Ime malvazije usko je vezano s Mletačkom Republikom i njihovom vinskom trgovinom iz grčke luke Monemvasia prema njihovim posjedima i ostalim trgovačkim partnerima diljem Mediterana. Malvaziju možemo najzapadnije sresti na Kanarima i Madeiri, a brojčano je najviše zasigurno ima u Italiji.

Festival malvazije u Lakoniji

U hrvatsku Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze uvrštene su i preporučene dvije malvazije, Malvazija istarska i Dubrovačka malvasija. Između ovih dviju sorti je dosta velika razlika jer prema genetskim istraživanjima malvasija dubrovačka je genetski istovjetna s talijanskom malvasijom delle Lipari, a istarska je samonikli istarski kultivar. Na ovaj popis treba dodati i sortu grožđa koja se uzgaja u cijeloj Dalmaciji, a naziva se maraština ili rukatac. Dugi niz godina smatralo se da je autohtona sorta grožđa u Dalmaciji, međutim, na temelju DNK analize pokazalo se da je maraština/rukatac zapravo dio velike obitelji malvazija koje u Italiji nalazimo pod nazivima malvasia bianca lunga i malvasia del Chianti.

Udruga Vinistra predstavljala je najpoznatiju istarsku sortu grožđa na prvom Festivalu malvazije koji se u grčkoj prefekturi Lakoniji, točnije u gradiću Monemvasiji održavao ovog mjeseca, od 9. do 11. Poznati istarski vinar, bivši predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević predstavio je malvaziju istarsku na jednom od panela, a direktor Ivan Marić predstavio je rad udruge. Predstavljanje Vinistre u Grčkoj organizirano je u suradnji s LAG-om središnje Istre koji je partner projekta Malvasia Myth koji okuplja partnere iz Hrvatske, Italije i Grčke, a usmjeren je na valorizaciju malvazije.

Jedna od najznačajnijih vinarija u tom kraju je vinarija Monemvasia Winery Tsimbidi, koju je 1997. godine pokrenula obitelj Tsimbidi, a vode je supružnici Yorgos i Elli. Želja im je bila nastaviti povijesnu priču o malvaziji. Na 30 hektara uzgajaju još i autohtone sorte grožđa kao kydonitsa, asproudi i mavroudi. Tih 30 hektara vinograda je u ekološkoj proizvodnji, a na tržištu su prisutni s 15 etiketa u sve tri kategorije po boji vina. Sa svojom malvazijom redovito su prisutni na Vinistrinom natjecanju Svijet malvazija i postižu zapažene rezultate osvajajući zlatne ili srebrne medalje. Yorgos i Elli su 2019. godine osobno došli preuzeti nagradu u Poreč i tada sam ih upoznao.

Odležalo na finom talogu

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihove malvazije iz berbe 2021. koja je na ovogodišnjoj Vinistri osvojila visoko srebrno odličje. Grožđe je brano u prvoj polovici rujna, a nakon prerade i fermentacije odrađeno je odležavanje na finom talogu uz povremeno miješanje u bačvama od inoxa, nakon toga još je šest mjeseci provelo u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi elegantna i živahna slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, po točenju u čašu vino se vrlo brzo otvara i pokazuje u punome sjaju.

Na prvo mirisanje dominira nota zrelog koštunjičavog voća u obliku zrele breskve i žute kruške uz pratnju narančine korice. Na drugo mirisanje javlja se nota livadnog cvijeća, suhog badema, maslaca i ličija, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, dok s druge strane ima solidnu svježinu, tanine u blagim tragovima, ukusno je i krasi ga srednje tijelo.

Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je izražena te ima dobru trajnost okusa. Vino je sočno, strukturirano, harmonično, lijepo se pije, na aftertasteu javlja se nota zrele breskve. Ova grčka malvasia traži hranu, a sljubio sam je uz klasičan riblji filet od brancina sa žara te povrćem sa žara. Vino je u dobroj formi i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još par godina.Foto

Ime vina: Monemvasia

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: Monemvasia winery Tsimbidi

Lokacija: Lakonija/Grčka

Temperatura serviranja: 10 - 12°C

Gastro preporuka: Brancin sa žara

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Malvazija istarska glass

Cijena (mpc): 11,90 eura (www.momemvasiawinery.gr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater