ENOTEKA

Slavonska vina: Kutjevačka graševina De Gotho

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Sorta grožđa graševina je apsolutna vladarica u vinogradima kontinentalne Hrvatske, dominira u podregijama Slavoniji i Podunavlju, a jako je važna i u bregovitoj Hrvatskoj. Zapravo, može postići dobre rezultate i u primorskim krajevima, pa je tako 2019. godine u Kutjevu na natjecanju za mladu graševinu pobjedu odnijela svježa graševina pokojnog Bože Metkovića iz Konavala.

Figurativno rečeno, graševina je jedna fina srednjoeuropska dama s internacionalnim štihom, čije porijeklo još nije sa sigurnošću utvrđeno, ali se može reći da pripada teritoriju K.u.K. monarhije. Danas se uzgaja upravo u podunavskim zemljama koje su bile dio nekad moćnog carstva: Rumunjska, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Češka, Austrija, Italija i Slovenija.

Srbija, Mađarska i Hrvatska

U Kutjevu je u tijeku upravo 2. GROW du Monde, međunarodno natjecanje specijalizirano samo za sortu graševina, čije je premijerno izdanje održano prošle godine u Petrovaradinu u Srbiji. Pokretači ovog lijepog i kvalitetnog ocjenjivanja su iskusni vinski pisci, stručnjaci te međunarodni ocjenjivači vina Igor Luković iz Srbije, Zoltán Győrffy iz Mađarske te naš Saša Špiranec. Za GROWE du monde uzorci su poslani iz svih zemalja gdje se graševina uzgaja, a zamišljeno je da se manifestacija svake godine održava u drugoj zemlji.

Izraz GROW je izvedenica od početnih slova najvažnijih naziva za ovu sortu u različitim zemljama - graševine i grašca (GR), kako se naziva kod nas i u Srbiji, zatim olaszrizlinga (O) u Mađarskoj te welschrieslinga (W) u Austriji. Osim ovih glavnih naziva koriste se još i nazivi laški rizling, rizling vlašsky, riesling italico i talijanski rizling. Glavna ideja ovog natjecanja je da se promijeni percepcija prema ovoj plemenitoj sorti.

Kutjevo je stoljećima centar proizvodnje graševine s tradicijom vinarstva od 1232. godine. Nositelj proizvodnje vina je tvrtka Kutjevo d.d. koja na tržište plasira vina u devet kategorija. Naravno da su dominantna bazna vina iz kvalitetne linije te litrena pakiranja, ali vinski šmekeri ipak preferiraju vina iz više linije "De Gotho". Decanterove zlatne medalje su za kutjevačke graševine počele biti realnost, tako se ove godine mlada vrhunska graševina iz berbe 2022. okitila zlatom, a još su svježa sjećanja na platinasto odličje graševine "De Gotho" iz berbe 2018. koju je dobila na ocjenjivanju 2020.

Na sajmu u Düsseldorfu kušao sam cijelu njihovu paletu vina i uvjerio se da glavni enolog Ivan Marinclin i njegov tim rade izvrstan posao. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje "De Gotho" graševine iz berbe 2020. Grožđe za ovo vino dolazi s najboljeg položaja Vetovo, iz vinograda koji su stari skoro četrdeset godina, a berba je malo kasnija, s malim udjelom suhog grožđa. Ručna berba odrađena je krajem rujna te je nakon prerade vino odležavalo šest mjeseci u malim bačvama od slavonskog hrasta. Pred puštanje na tržište još je barem godinu dana provelo u boci.

Može potrajati 10-ak godina

Vino krasi elegantna zlatno žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Nakon kratkog vremena u čaši, vino se brzo počne otvarati te iz čaše izlaze fine note zrelog voća. Na prvom mirisanju tu je nota zrele marelice koju prati nota žute kruške i suhog livadnog cvijeća. Kasnije se javlja nota livadnog meda, praćena notom vanilije te maslaca i suhih badema, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima finu svježinu, tanini su prisutni, vino je mineralno i krasi ga puno tijelo.

U odličnoj je ravnoteži, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je veoma trajna. Vino je harmonično, ukusno, lijepo se pije i na aftertasteu javlja mi se nota zrele breskve. U izvrsnoj je formi za trošenje, a u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem desetak godina. Ovakvo vino enogastronomski paše uz širok spektar delicija, a ja sam ga sljubio s grdobinom iz pećnice s krumpirima i aromatičnim biljem.Foto

Ime vina: Graševina De Gotho

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: Kutjevo d.d.

Lokacija: Kutjevo / ZOI Slavonija

Temperatura serviranja: 12 - 14°C

Gastro preporuka: Grdobina iz pećnice

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel: Mark Thomas Double Bend Allround

Cijena (mpc): 12,61 € (www.vivat-finavina.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini