SPECIALTY COFFEE BAR

Gordana Muktić: Ljudi u Hrvatskoj još uvijek nemaju toliko razvijene palatale, pa kušanju specialty kave trebaju pristupiti otvorenog uma

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Simpatičan kutak, pomno osmišljen za istinske ljubitelje kave. Tako bi se mogao opisati novootvoreni Specialty Coffee Bar na Punta Verudeli, mjesto u kojem caruje priznata barmenica Gordana Muktić.

Ova specijalistica za pića Arena Hospitality Groupe u ovom je zanatu već dugi niz godina, a za predani rad osvojila je mnoštvo profesionalnih priznanja i nagrada. Početkom prošlog tjedna u novom je baru održala edukativno predavanje u kojemu je pojasnila glavne razlike između aroma kave te otkrila na koji je način najbolje piti ovaj, mnogima omiljeni napitak.

Arabica i robusta

- Nešto što je već jako veliki pokret u svijetu, a duže vrijeme se dosta razvija u Zagrebu, to je specialty coffee, istaknula je barmenica Muktić pojašnjavajući po čemu je neka kava specialty, zašto to nije craft i zašto je drugačija od bilo koje druge komercijalne kave.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Prvenstveno, sama kava dolazi iz grmolike biljke, a što je drugo kava nego napitak koji nastaje estrakcijom svježe mljevenih zrnaca kave? Svi znamo za izraze arabica i robusta, ako ste imalo u svijetu kave, kaže barmenica pojašnjavajući razlike.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Robusta kava raste na 300 do 800 metara nadmorske visine i samim time je otpornija na mikroklimatske uvjete, ima puno više kofeina i gorča je. Arabica kava raste na nadmorskoj visini od 800 do 2.400 metara. Nedavno mi je kolega pričao o jednoj komercijalnoj kavi i pitao me zašto ne osjeća to i to. Upravo zato što najveći dio specialty kava čini arabica, što ne znači nužno da robusta nije dobra. Arabice su bliže suncu, kvalitetnije su i imaju vremena razviti svoja esencijalna ulja. Tu onda arabica postaje nježnija, blaža i kiselija. To je razlika, recimo, između nekih komercijalnih kava koje su vrlo poznate, kod kojih osjetite kiselost, ali imate i kava koje, dok sjedite u kafiću, osjetite kao teške, čokoladne i imaju debelu pjenu. To znači da je unutra mješavina udjela robuste dosta visoka u odnosu na arabicu, objašnjava.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Muktić navodi da čak 60 posto tržišta zauzimaju arabice iz kojih je najveći dio specialty svijeta, a 40 posto su robuste koje ili idu u blend, iako to nužno ne znači da robusta sama po sebi ne može biti specialty. Ističe i da postoji 140 vrsta biljaka koje možemo nazivati kavom te dodaje da ljudi često specialty kavu nazivaju craft kavom.

Specialty i craft

- No, specialty i craft nisu isto. Craft priča podrazumijeva malo, lokalno, ručno rađeno, u malim serijama i na mikro-lokaciji od istih sirovina s te mikro-lokacije. Specialty je jedan ogroman svijet koji kreće od početka, a to je od malih proizvođača, ističe Muktić. Navodi da su najveći proizvođači kave s mikro-lokacija koji se smatraju specialty kavama Južna Amerika, Brazil, Etiopija, Kenija, Afrika, područje Indonezije i u zadnje vrijeme se počela razvijati Indija te nešto malo Sjeverna Amerika koja je, kako kaže Muktić, sve više počela cijeniti kvalitetnu kavu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum