ENOTEKA

Alzaški blend iz Jaske: Cuvee Erdoro Blend one

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U zadnja dva broja dijelio sam s vama moje dojmove i viđenja pojedinih vina s najvećeg vinskog eventa održanog na ovim prostorima - Concours Mondial de Bruxelles (CMB).

Prošli utorak objavljeni su rezultati ocjenjivanja po kojima su hrvatski vinari ostvarili odlične rezultate, što je još jednom potvrdilo kvalitetu naših vina. Samo da se prisjetimo, na ocjenjivanje CMB-a pristiglo je 7.504 uzoraka vina iz čitavog svijeta, ukupno 220 iz Hrvatske, od čega je 150 bilo iz Istre. Najbolji rezultat od uzoraka iz Hrvatske imalo je sjajno vino vinarije Meneghetti, cuvee Val Gambalera iz 2015. kojemu je dodijeljeno veliko zlatno odličje. Pored toga, hrvatski vinari osvojili su još 23 zlatne i 27 srebrnih medalja. Ovo je samo dokaz da je hrvatska vinska scena u konstantnom usponu i da nam je kvaliteta vina svake godine sve bolja.

Podrum Mladina

Našim vinarima mora savršeno biti jasno da na globalnom vinskom tržištu možemo opstati isključivo kvalitetom, a Hrvatsku pozicionirati kao boutique vinsku regiju u srcu Europe. Jedna od naših vinskih regija koja ide u tom smjeru je meni osobno draga vinska regija Plešivica koju pojedini mediji kolokvijalno vole nazivati hrvatskom Šampanjom. Smatram da je to ipak malo pretenciozno i radije bih je usporedio s puno bližom talijanskom vinskom regijom poznatoj po pjenušcima, Franciacortom. U zadnjih dvadesetak godina vrijedni vinari s Plešivice postigli su mnogo, ali ih čeka još jako puno posla na podizanju kvalitete vina. Dobra je stvar da u svim eminentnim vinarijama posao polako preuzimaju nove mlade snage što garantira dobar put u budućnosti. Za dobar razvoj Plešivice od iznimne je važnosti da je najveći proizvođač vina u cijelom kraju, podrum Mladina konačno dobio kvalitetnog vlasnika, a to je Pago Croatia.

Novi vlasnici koje predvodi etablirani lik iz vinskog svijeta Žara Malić i zet mu Danijel Šarušić imaju jasnu

viziju kako od podruma Mladina napraviti pouzdan vinski brend koji će se biti lokomotiva vinskog razvoja u Bregovitoj Hrvatskoj. Čeka ih puno posla jer su naslijedili relativno zapuštene vinograde sa zastarjelom tehnologijom, ali sigurni su da su na pravom putu. Podrum Mladina posjeduje 58 hektara vinograda, a danas je u funkciji oko 35 dok je ostatak iskrčen i obnavljaju se nasadi. U skoroj budućnosti planiraju na godišnjoj bazi proizvoditi između 120 i 150 tisuća butelja od čega bi pola bili pjenušci klasične metode, a pola mirna vina.

Ugodna svježina

Danas bih vam predstavio jedno njihovo veoma zanimljivo vino, cuvee Erdoro Blend one.

Uzor za ovo vino pronašli su u alzaškoj vinariji Hugel čija vina zastupaju na hrvatskom tržištu. Ovo vino je kupaža u kojoj dominira rizling sa 70 posto, uz dodatak 22 posto traminca i osam posto pinota sivoga. Grožđe je brano i vinificirano odvojeno te je kasnije određen postotak blenda, pod nadzorom enologa konzultanta Milana Budimskog. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu iz nje se vrlo brzo šire fine arome zrelog koštunjičavog voća. Na prvo mirisanje dominira nota zrele breskve koju slijedi nota žute kruške, a prate ih nota livadnog meda te suhih ružinih latica. Na drugo mirisanje javlja se nota rahat lokuma te potom nota suhih badema te suhe narančine korice, a naziru se i petrolejske note, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina te dobra mineralnost, dok vino ima srednje tijelo. Ovaj plešivički cuv?e je u dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, trajnost okusa u ustima je sasvim solidna, a kakvoća okusa je fina. Na aftertasteu javlja se nota zrele breskve uz malo gorčine suhih badema. Vino je harmonično, lijepo se pije te je u odličnoj je formi i spremno je za trošenje. Kao i svako vino u kojem dominira rizling može dugo živjeti, naravno u dobrim uvjetima čuvanja. Ovo vino može potrajati još barem desetak godina, a boravkom u boci vino će postati još bolje i zaokruženije. Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno paše uz široku paletu morskih delicija. Kušao sam ga uz pravi gastronomski klasik, jadranske lignje sa žara kojima je bio izvrsna pratnja.Foto

Ime vina: Erdoro Blend One

Godina berbe: 2021.

Proizvođač: Podrum Mladina

Lokacija: Plešivica / Bregovita Hrvatska

Temperatura serviranja: 8 - 10 C

Gastro preporuka: Jadranske lignje sa žara

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel: Riedel Sauvignon Blanc Glass

Cijena (mpc): 1,95 € ( www.moments.hr )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater