VRAĆA SE IZLOŽBA VINA U GRAČIŠĆE

Enolog Damijanić: Vina su izuzetna

Ulaznice, odnosno narukvice za ulazak u mjesto koštati će 10 eura (za one koji ne planiraju degustirati vino), dok će ostali moći pristupiti smotri kupnjom festivalske čaše koja će koštati 15 eura. S tom će se čašom moći degustirati sva ocjenjena i nagrađena vina

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Vesela atmosfera na gračaškoj fešti (Snimio Dejan Štifanić)

Vesela atmosfera na gračaškoj fešti (Snimio Dejan Štifanić)


U zgradi Špital u Gračišću održana konferencija za novinare u povodu najave 28. Izložbe vina Gračišće, koja će se ove godine održati 10. travnja, tradicionalno na Uskršnji ponedjeljak.

Od 11 ujutro do 19 sati navečer ovim će se istarskim gradićem, kao i prethodnih godina, ponovo slijevati rijeke posjetitelja koje će obilaziti 20-ak konoba smještenih po čitavoj jezgri mjesta. Proglašenje pobjednika bit će u 16 sati na mjesnom trgu.

Malvazija čini 42 posto uzoraka

- Nakon tri godine pauze vraća se izložba vina u Gračišće, kazao je uvodno općinski načelnik Ivan Jeromela istaknuvši da su ove godine organizirali ocjenjivanje vina u Katininoj kući gdje sedam enologa i tri sommeliera od jučer kušaju pristigle uzorke.

- Ukupno je pristiglo 127 uzoraka vina koji su podijeljeni prema tipologiji i sortama. Vrijedno je napomenuti da od ukupnog broja uzoraka, 54 posto su bijela vina, 39 posto crna, a 7 posto rose. Naša najznačajnija autohtona sorta, istarska malvazija, čini 42 posto u ukupnom broju uzoraka, a teran je zastupljen sa 16 posto, kazao je predsjednik ocjenjivačke komisije Kristijan Damijanić.

Ranko Anđelini, Kristijan Damijanić i Ivan Jeromela (Snimio Anđelo Dagostin)Ranko Anđelini, Kristijan Damijanić i Ivan Jeromela (Snimio Anđelo Dagostin)

Uglavnom su zastupljena tradicionalna mirna suha vina. Uzorci vina stigli su ponajviše iz središnje Istre, ali i iz svih drugih dijelova Istre uključujući Liburniju. Tradicionalno stižu i vinari iz slovenske općine Mokronog-Trebelno koja je pobratim Općine Gračišće.

- Mogu najaviti da su vina izuzetna bez obzira što je vinogradarska godina bila zahtjevna u kontekstu vremenskih neprilika i suše koja je zahvatila naše područje, najavio je enolog Kristijan Damijanić s Veleučilišta u Rijeci (Poljoprivredni odjel u Poreču). I ove će se godine odabrati najbolje bijelo i najbolje crno vino.

Predavanja i uvođenje suvremene tehnologije

- Kada je 90-ih godina organizirano prvo ocjenjivanje vina u Gračišću bilo je to pomalo samozatajno. Nije bilo mnogo uzoraka, ali vinari iz središnje Istre koji su dali uzorke svi su mislili da je njihovo vino najbolje i to zato što do tada nije bilo mogućnosti da se objektivno usporede vina, prisjetio se vinar Ranko Anđelini.

Dodao je da su uz smotru bila pokrenuta stručna predavanja koja su bila iznimno važan poticaj razvoju vinarstva, kao i uvođenje suvremene tehnologije u istarske konobe. "Kvalitetno vino koje će se nuditi na kušanje i ambijent jezgre Gračišća prava su pozivnica za posjetitelje", dodao je.

Ulaznice, odnosno narukvice za ulazak u mjesto koštat će 10 eura za one koji ne planiraju degustirati vino, dok će ostali moći pristupiti smotri kupnjom festivalske čaše koja će koštati 15 eura. S tom će se čašom moći degustirati sva ocjenjena i nagrađena vina.

Na novinarsko pitanje o stupnju dovršenosti Centra za posjetitelje Katinina kuća u kojoj se odvija ocjenjivanje vina načelnik Jeromela je odgovorio da je prizemlje potpuno uređeno, dok su na katu dovršeni grubi građevinski radovi. Za dovršetak je potrebno pronaći izvore financiranja, napomenuo je.

Nakon provedbe natječaja izvjesno je da bi prostor koristila Udruga za turizam i ruralni razvoj Gallignana koja okuplja OPG-ove i vinare. Centar bi služio za konkretnu promociju domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter