GRAČIŠĆE: JUBILARNA, 25. IZLOŽBA VINA

Flego: Istra želi biti i najbolja vinska regija u svijetu


Jubilarna 25. Izložba vina u Gračišću otvorena je na Uskrsni ponedjeljak bez mnogo pompe, a govornici su se izrazito trudili biti što kraći kako bi se svi zajedno mogli što prije prepustiti uživanju u vinu.

"Kad smo prije 25 godina počinjali, bili smo skromni i samozatajni, imali smo samo 15 uzoraka vina vinara samo iz bliže okolice, a danas nudimo 251 vino iz čak 82 vinska podruma iz cijele Istre, pa i izvan nje", rekao je gračaški načelnik Ivan Mijandrušić na otvorenju ove smotre.

Direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti ustvrdila je da je gračaška smotra vina prvi važan predsezonski događaj koji odazivom turista navješćuje uspjeh predstojeće turističke sezone, a istarski župan Valter Flego rekao je kako je Istra već osvojila status najbolje maslinarske regije na svijetu, takva želi biti i s vinom, a tome doprinose i manifestacije poput ove u Gračišću.

Svečano otvorenje bila je i prilika za predstavljanje posebnih gostiju gračaške smotre. U ime prijateljske slovenske općine Mokronog-Trebelno njezin načelnik odnosno župan Anton Maver poklonio je gračaškom načelniku Ivanu Mijandrušiću reznicu najstarije loze na svijetu, sorte žametna črnina ili modra kavčina, čiji trs star 450 godina raste u Mariboru i upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda. Slovenci iz Mokronog-Trebelna su u Gračišću sa svojim vinima već deseti put, a Mađari iz mjesta Kisharsany tek treću godinu: na otvorenju su domaćinima želje za plodno razvijanje buduće suradnje uputili načelnik tamošnje općine Gabor Leber i predstavnik tamošnjih vinara Sandor Rozsa, a jednako je u ime svoje općine poželio i novi gost gračaške smotre, načelnik baranjske općine Popovec Zoran Hontak.

Naposljetku, čast da otvori jubilarnu 25. Izložbu vina u Gračišću pripala je Moniki Udovičić, pomoćnici ministra turizma i izaslanici predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plankovića.

"Neupitno je da je ova manifestacija postala nezaobilaznom točkom na enogastronomskoj karti Istre", ustvrdila je Monika Udovičić, i posjetitelji gračaške vinske smotre tada su napokon mogli krenuti u obilazak konoba i kušanje vina.

Vina koja su prošla postupak ocjenjivanja, sveukupno 251 uzorak, ponuđena su na kušanje u devet konoba bijelih vina, sedam sa crnim vinima, u posebnoj konobi ponuđena su vina gostiju i gračaških prijatelja iz Baranje tete iz Slovenije i Mađarske, a jedna konoba namijenjena je isključivo prodaji buteljiranih vina. U svakoj konobi ponuđene su uz prevladavajuće sorte malvazije kod bijelih te terana kod crnih vina i druge odgovarajuće sorte, a svaka konoba nudi i presjek kroz vina nagrađena različitim priznanjima, od zlatnih, srebrnih i brončanih medalja preko počasnih diploma pa čak i do eliminiranih vina. Tako u svakoj konobi kušači željni širenja vlastitih znanja o vinu mogu na jednom mjestu upoznati vina nagrađena najvišim odličjima i vina s izraženim manama, s čitavim spektrom kvalitete između te dvije krajnosti. U ponudi su velikom većinom prevladavala vina iz posljednje berbe, no bilo je i nekoliko starijih, sve unatrag do 2013. godine.

Naravno da su u početku, u prijepodnevnim satima dok još nije bilo gužve, najtraženija bila vina naglašena titulama šampiona, teran OPG-a Simonović iz Vižinade i malvazija iz vinarije Vina Prekalj iz Sv. Lovreča. Da zlatne medalje doista privlače veću pozornost publike pokazao je i interes posjetitelja za vina nagrađena upravo takvim odličjima, a u gračaškim konobama strateški je raspoređeno zlatom nagrađenih 19 malvazija, dva chardonnaya, jedan pinot bijeli, jedan sauvignon blanc, 7 terana, pet cabernet sauvignona i dva merlota. Zanimljivo je bilo primijetiti da je na gračaškoj izložbi vina prevladavala mlada publika, što možda znači da stasa nova generacija vinoljubaca, a moglo se sresti i nekolicinu vinara sa zapadne obale koji su došli kušati što su u svojim podrumima napravili njihovi kolege iz unutrašnjosti.

Izložbu vina prate bogata gastro ponuda i cjelodnevni zabavni programi, a navečer nakon zatvaranja konoba slijedi zabavni program u kome nastupaju Luka Brgić i Eleonora Dobrović, a zatim kao glavne zvijezde večeri Mauro Staraj i La Banda. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter