NA JUBILARNOJ 25. IZLOŽBI VINA U GRAČIŠĆU POPILO SE 4.900 BUTELJA

Šampioni Adriano Prekalj s malvazijom i Mišel Simonović s teranom


Središnji poslijepodnevni događaj 25. izložbe vina u Gračišću bila je svečana dodjela odličja proizvođačima najbolje ocijenjenih vina i proglašenje šampiona, što je ove godine bilo posebno zanimljivo jer su u obje kategorije, i za crna i za bijela vina, šampioni postali dosad relativno manje poznati vinari. Šampionom među bijelim vinima tako je postala malvazija iz vinarije Adriana Prekalja u selu Medvidići pokraj Svetog Lovreča, dok je šampionsko crno vino teran iz podruma Mišela Simonovića u Vižinadi.

Nakon što su se ovjenčali velikim pozlaćenim šampionskim plaketama i ušli u povijest kao gračaški pobjednici, ovim je vinarima sada otvoren put i među širu vinsku publiku, pogotovo s obzirom na činjenicu da su njihova vina bila najtraženija u gračaškim konobama, jer svatko je htio kušati ono što je ove godine ocijenjeno kao najbolje. Kako su šampionska vina ipak bila samo dva, a onih sa zlatnim medaljama četrdesetak, po konobama se s pojačanom radoznalošću kušalo i zlatna vina, kojih je počelo ponestajati već oko 15 sati pa su se kušači od tada morali zadovoljiti s vinima nagrađenima srebrnim i brončanim medaljama ili počasnim diplomama. Podsjetimo, na kušanje je bilo ponuđeno 251 vino iz natjecateljske konkurencije, te još dvadesetak gostujućih.

Ziganteu i Vinima Prekalj četiri zlata

Osim šampiona, na pozornicu gračaške smotre popeli su se i dobitnici zlatnih medalja, neki i višestruki. Čak 19 zlatnih medalja dodijeljeno je malvazijama, a osvojili su ih Zigante d.o.o., Vina Prekalj (četiri), Damir Paljuh, Vina Fachin, Marijan Bernobić, Vina Fakin (tri), Lino i Korado Živolić, Andrea Baćac, Doriano Ritoša, OPG Marko Zgrablić, Dejan Škropeta, OPG Zdravko Černeha, PTO Tomaz i OPG Marijan Visintin. Zlatne medalje osvojili su još za chardonnay Vina Dešković i vina Žiković; za pinot bijeli OPG Simonović; za sauvignon blanc PTO Tomaz; za teran OPG Simonović, OPG Adriano Černeka, PTO Tomaz, OPG Miho Miličić (dvije), Zigante d.o.o. i Vina Fakin; za cabernet sauvignona Vina Valter Žiković, Zigante d.o.o., OPG Simonović, Vina Ritoša, Vina Žiković; te za merlot PTO Tomaz i Vina Bažon. Predsjednik ocjenjivačkog žirija enolog Tomislav Plavša minulu je berbu rezimirao vrlo kratko i jezgrovito.

- Neki kažu da im je zadnja berba bila dobra, neki da je bila loša, a ja bih ocijenio da je berba 2017., bila teška, ali je bez obzira na godinu kvaliteta vina iznad prosjeka. Malvazija se nekako izvukla, a lošija godina se više osjetila na crnim vinima, rekao je Plavša. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter