DECANTEROVE ZLATNE MEDALJE

Najuspješniji istarski vinski svibanj ikada: ŠEST OSKARA ZA ISTARSKA VINA

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Decanterova zlatna medalja svojevrsni je vinski Oscar, a prema upravo objavljenim rezultatima Decanterovim su se zlatnim medaljama okitila šest istarskih vinara, jedan više nego lani

 

Svibanj je tradicionalno mjesec kada s mnogih strana dolaze potvrde, pohvale i priznanja cjelogodišnjem trudu istarskih vinara. S tog aspekta, ovogodišnji istarski vinski svibanj spektakularan je i senzacionalan. Još nikada nije u tako kratko vrijeme istarsko vinarstvo osvojilo toliko mnogo najviših vinskih odličja, i domaćih i stranih. Nikad kao ove godine jedna vinarija nije osvojila šampionski naslov u dvije kategorije, a sada je to uspjelo Marijanu Armanu koji je na Vinistri imao i šampionsku mladu malvaziju Gran cru 2018., i šampionsku odležanu malvaziju Rezerva iz berbe 2015. godine. Rijetko se na Vinistri događalo da debitantski nastup bude okrunjen šampionskim naslovom a upravo to se dogodilo vinariji Valenta iz Kaldira s mladim teranom iz berbe 2018. Ovogodišnja je Vinistra prvi put donijela čak deset velikih zlatnih medalja, najviše odličje koje dobivaju vina ocijenjena s 92 boda naviše.

Tijekom svibnja željno se očekuju vijesti s dva najznačajnija svjetska vinska ocjenjivanja u Londonu: oba su ove godine za istarske vinare bila još uspješnija nego lani. Kronološki ranije objavljeni su rezultati ocjenjivanja International Wine Challenge (IWC), na kojemu su istarski vinari pobrali tri od četiri hrvatske zlatne medalje. Marino Rossi je za svoju malvaziju Templara 2016. uz zlatnu medalju i dobio i National Trophy priznanje za najbolje ocijenjeno hrvatsko vino, a zlatne IWC-ove medalje dobili su još Ivan Damjanić za Clemente bijeli 2016., te Andrea Cossetto za malvaziju Prima luce iz 2018. godine.

Londonsko ocjenjivanje Decanter World Wine Awards (DWWA) posljednjih se godina afirmiralo kao najutjecajnije u svijetu, Decanterova zlatna medalja svojevrsni je vinski Oscar, a prema upravo objavljenim rezultatima Decanterovim su se zlatnim medaljama od istarskih vinara okitili Marko Fakin za malvaziju 2018., Ranko Anđelini za malvaziju 2015., Marino Rossi za malvaziju 2018., Ivan Damjanić za Clemente blanc 2016., Moreno Coronica za Gran teran 2015. te Vina Laguna za malvaziju Vižinada Riserva iz 2016. godine. Lani je u Istri došlo pet Decanterovih zlata, pa šest ovogodišnjih zlata predstavlja još jedan prebačaj starih rekorda.

Ali to još nije sve! Nizu fenomenalnih svibanjskih uspjeha istarskih vina treba pridodati i jedinu hrvatsku zlatnu medalju na trećem velikom londonskom ocjenjivanju, International Wine & Spirit Competition (IWSC), koju je osvojio Eliđo Pilato za svoju malvaziju Sur lie iz 2015. godine. Vina Laguna su pak osvojila tri zlatne medalje na ocjenjivanju Concours Mondial de Bruxelles, za cabernet sauvignon Festigia 2016., merlot Festigia 2016. i crnu kupažu Castello Festigia 2016.; dok je Vina Laguna Rose 2018. na ocjenjivanju Mondial du Rose u francuskom Cannesu uz zlatnu medalju dobilo i titulu najboljeg rose vina izvan Francuske. Vinarija Poletti je pak na ocjenjivanju Par Wine International u Njemačkoj dobila zlatnu medalju za malvaziju Classica iz 2016. godine. Sve su to samo svibanjski rezultati i samo zlatne medalje, a godina je tek na polovici. Istarskim vinarima doista treba skinuti kapu i duboko se nakloniti, ili kako bi rekli Francuzi: "Chapeau!", jer svi ovi izuzetni uspjesi nisu samo odraz trenutka. Do ovih se vrhunaca dolazi dugogodišnjim upornim radom i akumulacijom znanja i iskustva. Sada još preostaje da se osim medaljama i šampionskim titulama kvaliteta istarskog vinarstva vrednuje i na tržištu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater