DECANTER

Vino Ivice Matoševića u svjetskome vrhu: GRIMALDU JE ODABRAO I STEVEN SPURRIER

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Steven Spurrier (M. MIJOŠEK)

Steven Spurrier (M. MIJOŠEK)


Spurrier za Ivicu Matoševića kaže da je "najstrastveniji inovator među hrvatskim vinarima", a za crnu kupažu Grimalda iz 2016. naglašava da vino pršti značajkama vinograda i "odzvanja" aromama začina, crnog voća, kisele višnje i hrastovog drva

U svibanjskome broju prestižnog britanskog vinskog časopisa Decanter vinski kritičar svjetskog glasa i ugleda Steven Spurrier u svoju je redovitu rubriku "Fine Wine World" u kojoj preporučuje najbolja svjetska vina po njegovu osobnom izboru uvrstio crnu kupažu Grimalda iz berbe 2016. istarskog vinara Ivice Matoševića. Matoševićeva crna Grimalda (postoji i bijela, op.n.) tako se našla u društvu svjetski poznatih i skupih etiketa kao što su francuska vina Château Latour iz 2009. i Chateau Ausone iz 2015., te još dva talijanska, Castel Juval iz Južnog Tirola te Corte Sant' Alda iz Veneta.

U kratkom opisu ovog vina Spurrier najprije za Ivicu Matoševića kaže da je "najstrastveniji inovator među hrvatskim vinarima", zatim navodi da je crna kupaža Grimalda sastavljena od 60 posto terana, 30 posto merlota i 10 posto cabernet sauvignona, naglašava da ovo vino pršti značajkama vinograda, odnosno lokacije, te da "odzvanja" aromama začina, crnog voća, kisele višnje i hrastovog drva. Za ovu Grimaldu iz berbe 2016. Spurrier preporučuje da ju je najbolje popiti između 2019. i 2026. godine.

- Osjećam se kao da sam zaigrao sa zvijezdama NBA lige, komentirao je Spurrierov odabir Ivica Matošević na svom Facebook profilu.

Crna Grimalda se na vinskoj karti Matoševićeve vinarije u Krunčićima nalazi od 2008. godine. Etiketu Grimalda za bijelu i crnu kupažu Matošević je tada zamislio kao posvetu terroireu: novozasađeni vinograd kraj sela Grimalda u središnjoj Istri nadomak jezera Butoniga pokazao se kao izvor natprosječne kvalitete i vrlo specifične aromatike. Prvih godina crna Grimalda bila je kupaža merlota i terana, a od berbe 2016. u kombinaciju ulazi i cabernet sauvignon. Ukupan proces proizvodnje crne Grimalda traje najmanje dvije i pol godine.

- Ovim vinom nisam želio postići snagu, već eleganciju, nisam težio teškoj strukturi već sam želio dobiti slojevitost i karakter. Zato je crna Grimalda vrlo moderno, sočno i pitko vino, s dominacijom aroma crvenog voća i miješanih tanina, od mladih do zrelih, kaže Ivica Matošević. Ovo vino distribuira se u birane svjetske restorane na šest kontinenata.

Na tržištu je trenutačno berba 2016., a crna Grimalda iz berbe 2017. još uvijek odležava u bocama i za koji mjesec bit će spremna za izlazak pred svjetske vinoljupce.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater