ENOTEKA

Dalmatinska vina: Vinoplodov vrhunski Babić iz berbe 2019.

U šibenskom kraju od bijelih sorti grožđa dominira debit, slijedi maraština, a od crvenih su plavina i babić podjednako zastupljeni. Od 2020. godine Vinoplod posluje u sastavu kompanije Badel 1862 te će to zasigurno donijeti stabilnost u poslovanju i širinu zahtjevnog tržišta

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


"Škrta zemlja čuva svoje blago, svako zrno ka’ srce u sridi. Malo rodi i ne daje puno, al’ šta dade, tri put’ više vridi...".

Ova izreka se godinama koristila u marketinške svrhe za promociju proizvoda šibenske tvrtke Vinoplod koja je osnovana davne 1959. godine. Tvrtka je izniknula na tradiciji vinarstva i vinogradarstva koje u ovome kraju potječe još iz 11. stoljeća, na što ukazuje arheološki nalaz s troprutnim pleterom i vinovom lozom. Prvi pisani trag o vinogradarstvu zabilježen je 1298. godine kada je osnovana Šibenska biskupija.

Kroz povijest, šibenski je kraj bio je pod mnogim vladarima te su svi pomalo ostavili traga na razvoj vinarstva i vinogradarstva. Kako su se nakon Drugog svjetskog rata diljem Jugoslavije osnivali poljoprivredni kombinati, tako je i u Šibeniku 28. listopada 1959. osnovan Vinoplod. Ovaj kombinat bio je pokretač razvoja vinarstva i vinogradarstva u cijelome kraju, a proizvodnja se postupno modernizirala i svake se godine proširivala paleta proizvoda. Osim po vinu, Vinoplod je bio prepoznat i po destilatima, a njihova lozovača i travarica i danas su izuzetno popularne žestice.

Desetak etiketa vina

U vinskoj priči bitna je 1984. godina. Tada se rađa vrhunski Babić, njihovo prvo vrhunsko vino koje im postaje zaštitni znak. Nažalost, u Domovinskom ratu uništeni su mnogi vinogradi te je Vinoplodova proizvodnja stagnirala. No, već poslije 1995., a pogotovo u razdoblju od 2003. do 2007. godine, kreće organizirana revitalizacija starih i sadnja novih nasada vinove loze te je polako došlo do oporavka. U šibenskom kraju od bijelih sorti grožđa dominira debit, slijedi maraština, a od crvenih su plavina i babić podjednako zastupljeni. Od 2020. godine Vinoplod posluje u sastavu kompanije Badel 1862 te će to zasigurno donijeti stabilnost u poslovanju i širinu zahtjevnog tržišta.

Vinoplod je danas tržištu prisutan s desetak etiketa vina, koja kreću od litrenog Jure za svakodnevnu uporabu pa do vrhunskog Babića iz Premium linije s crvenom etiketom. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje upravo tog vrhunskog Babića iz berbe 2019.

Grožđe za ovo vino raslo je na položajima Jadrtovac, Primošten i Šibenik, koje su obrađivali kooperanti, a brano je početkom listopada. Nakon prerade odrađena je maceracija u trajanju od deset dana te je potom vino stavljeno na odležavanje u trajanju od petnaest mjeseci. Odležavalo je u kombinaciji rabljenih barrique bačvica i većih hrastovih bačvi zapremine pet tisuća litara te je pred puštanje na tržište još minimalno šest mjeseci provelo u boci.

Iz berbe 2019. napunjeno je 40 tisuća butelja te su ga novi vlasnici cjenovno pozicionirali uz bok njihovim, već etabliranim vinima s položaja Korlat, koji već niz godina predstavljaju odličnu vrijednost za novac na hrvatskom tržištu. Vino krasi elegantna rubincrvena boja s malo tamnijim rubovima, bistro je i djelomično gusto. Pred kušanje sam ga ostavio u većoj bordoškoj čaši da se polako otvori i prikaže u punome sjaju.

Može odstajati još 4-5 godina

Na prvo mirisanje javlja mi se nota zrele divlje kupine koju prati nota crnog ribizla. Potom slijedi nota dima pa crnog papra te nota prašine. Na drugo mirisanje, kad se vino još više otvorilo, dolazi mi nota suhe šljive, mljevene kave i cedrovine, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, s druge strane djelomično je svježe, krase ga fini tanini te je ukusno sa srednjim tijelom.

Ovaj Babić je uravnotežen, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima solidna. Vino je harmonično, fine kakvoće, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota crnog ribizla. Vino je u dobroj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem od četiri do pet godina. Enogastronomski preporučio bih ga uz tradicionalni dalmatinski specijalitet pašticadu s palentom.Foto

Ime vina: Babić

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Vinoplod Vinarija

Lokacija: Šibenik / ZOI Sjeverna Dalmacija

Temperatura serviranja: 14 - 16°C

Gastro preporuka: Dalmatinska pašticada s palentom

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Syrah Glass

Cijena (mpc): 13,55 € (www.vrutak.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater