NOVOOTVORENI CAFFE BAR & BISTRO ATRIUM U PULI

Drugačiji, ukusan i vizualno primamljiv doručak i marenda

Za doručak nude poširano jaje s tostiranim kruhom, slaninom, sirom, rokulom i cherry rajčicama, omlet sa šunkom i sirom, paprikom, mladim špinatom te jaja na oko s prženom rokulom i cherry rajčicama. Imajući na umu da detalji čine razliku, svakog jutra peku i svoj domaći kruh

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


U Santoriovoj ulici, na mjestu nekadašnjeg Lovca, nasuprot Talijanske škole, svoja je vrata prije nepunih mjesec dana otvorio Caffe bar & bistro Atrium. Glavni adut ovog novog lokala, uređenog u industrijskom i vintage stilu, a koji se prostire na šestotinjak kvadrata, jest ponuda marendi i doručaka koje pomno osmišljava i priprema mladi pulski kuhar Patrik Prnjak. O njegovom talentu i originalnosti njegovih jela svjedoče medalje i priznanja koje je osvojio na raznim kulinarskim prvenstvima i državnim natjecanjima.

Vlasnik ugostiteljskog objekta Ivan Stojimirović i njegov brat Bojan koji vode lokal, pojašnjavaju da će se jelovnici nuditi na mjesečnoj bazi, a pratit će godišnja doba i koristiti sezonske namirnice.

Od proljeća a la carte

- Nastojat ćemo da naše marende budu strukturno i vizualno malo drugačije od klasičnih. Gledam da ne odskačemo previše od lokalnih okusa, da ne miješamo, na primjer, slatko i slano jer su svi naviknuli na klasičnu kuhinju i teško prihvaćaju promjene. No, opet svojim jelovnikom želimo da nas ljudi prepoznaju, da imamo nešto drugačiju ponudu u gradu. Također, ne želimo zagušiti jelovnik, već se bazirati na desetak kvalitetnih jela, kaže Prnjak.

Iako su zasad krenuli s varijantom marende i doručka, na proljeće će, kažu, produžiti radno vrijeme i uvesti a la carte jelovnik s petnaestak jela. Vlasnik Stojimirović nam navodi po čemu se njihova usluga i ponuda jela razlikuje od onih u ostalim bistroima i restoranima.

(Snimio Duško Marušić Čiči)Ivan Stojimirović, vlasnik (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Danas na gotovo svakom mjestu gdje gost ode na marendu, dobije više-manje isto jelo, što okusom, što izgledom. Na tanjur ti zafliskaju kacijolu kupusa i bace kobasicu. Mi želimo imati drugačiji pristup prema gostu. Sve se to može napraviti da košta isto, čak i manje, ali da izgleda atraktivnije i bude ukusnije, ističe Ivan.

Neka od jela koja se mogu pronaći na njihovom jelovniku su njoki u umaku od sira s čipsom od rokule, pileći batak na pireu od mrkve, brudet s palentom, povrtno varivo i svinjski file s krumpirom i umakom od crnog vina. Kažu da, iako ne rade dugo, već imaju goste koji im se rado vraćaju.

(Snimio Duško Marušić Čiči)Rustikalno uređen bar u kojem dominiraju drvo i kamen (Snimio Duško Marušić Čiči)

U njihovu lokalu može se pojesti kvalitetan doručak za dvadesetak kuna, što je odlična opcija za učenike i profesore obližnjih škola. Pa tako svakim danom, od 10 do 14 sata, nude poširano jaje s tostiranim kruhom, slaninom, sirom, rokulom i cherry rajčicama, omlet sa šunkom i sirom, paprikom, mladim špinatom te jaja na oko s prženom rokulom i cherry rajčicama. Imajući na umu da detalji čine razliku, svakog jutra peku i svoj domaći kruh.

Cjenovno prihvatljivi

- Nasuprot nas je škola i ako nam dođe đak, učitelj, student ili profesor, on ima vrlo kratak vremenski raspon u kojem može marendati. Zbog toga je napravljena karta doručaka koji su, po meni, ekstremno ukusni, hranjivi i brzo gotovi. A cjenovno smo i više nego prihvatljivi, ispod svih kriterija koje Pula ima. Da smo povoljni primijetili su svi gosti, pa su tako krenule dolaziti i bakice koje gledaju na svaku kunu, odnosno sada na svaki cent, pričaju nam braća Stojimirović.

(Snimio Duško Marušić Čiči)Mural pulskog umjetnika Vedrana Štimca (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ponosni su na velik atrij, po čemu su lokal i nazvali. Prostrano stražnje dvorište, kakve su imale stare rimske kuće, otvorit će za goste s prvim toplijim danima, da mogu ispijati kavu na suncu. Usto, uz natkrivenu terasu nalazi se i zelena oaza namijenjena dječjoj igri, kao i stablo marelice čije će plodove tijekom ljeta iskoristiti za pripremu kakvog voćnog deserta.

- Koncept ovog objekta je da kada uđete u prostor, vidite šest metara pročelja ofarbanog u zlatnu boju i četrdesetak kvadrata bara. I onda kada prođete taj prvi prostor, otvori vam se još četiristo kvadrata s natkrivenom terasom. I sve to u centru grada, s čime gosti budu impresionirani, priča nam Stojimirović.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Prostor Atriuma uređen je u vintage ruhu, ali uvelike oslonjen na industrijski stil. Za njegovo su uređenje, kažu, njih trojica sami zasukali rukave, a prostor dekorirali različitim vintage komadima i unikatnim "handmade" namještajem i ukrasima. Pa tako rustikalan bar, u kojem dominiraju drvo i kamen, krasi ogroman luster, prava instalacija od starih vrata.

Interijer bistroa, pak, više naginje industrijskom štihu, uz zidove oslikane muralima koji su djelo pulskog umjetnika Vedrana Štimca. Na terasi bara toplije dane čeka pult napravljen od paleta i stara poklonjena bačva u kojoj je dugi niz godina odležavao viski. Tu je i rekonstruiran namještaj - stare stolice, stolovi koji su nekad služili kao radni, neobični lusteri.

Tri zasebne zone

Vlasnici kažu da su željeli da u lokalu vlada opuštena atmosfera te da se gosti osjećaju kao u vlastitom dnevnom boravku. U suradnji s pulskim glazbenicima i kulturnjacima, na proljeće bi trebali započeti s večernjim programima u dvorištu. Ističu da s lokalom žele ići korak po korak i u hodu vidjeti što treba izmijeniti ili dodati.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Na proljeće ćemo pokazati svoj pun potencijal s terasom i dvorištem. Nigdje ne srljamo, u ovom trenutku ne vršimo dostavu, ali s vremenom ćemo vidjeti ukoliko to bude bilo traženo. Više nam je fokus na kvaliteti i sadržaju, kaže Stojimirović dodajući da u bistrou nude i opciju privatnih okupljanja i druženja za manji broj ljudi ili za poslovna predavanja. Njihova je prednost, ističu, što imaju bar, bistro i terasu, tri zasebne zone od kojih svaka može "voditi svoju politiku", počevši od glazbe do atmosfere.

Ključ koji čini razliku

Kuhar Patrik Prnjak ističe da se želi svakom tanjuru u potpunosti posvetiti, a ono na što posebno obraća pažnju i u čemu najviše uživa je prezentacija jela. To je, smatra, ključ koji čini razliku u njegovoj struci, a čemu je nebrojeno puta svjedočio u desetak godina bavljenja kulinarstvom.

(Snimio Duško Marušić Čiči)Zanimljiv doručak po prihvatljivim cijenama (Snimio Duško Marušić Čiči)

- Ključno je da svih pedeset marendi koje izbacimo budu tip-top. U restoranima u kojima sam radio, kuhinja bi išla preko limita i jednostavno pod takvim pritiskom više se ne bi mogli raditi dobri tanjuri. Meni više znači da pripremimo 50 kvalitetnih, nego 70 prosječnih tanjura, ističe Prnjak, koji se, osim u ulozi kuhara, posljednjih dvadesetak dana dobro snalazi i u ulozi oca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter