GASTRO JUTRA

NA 1. KATU NAJLIPŠEG MRKATA Tri ponedjeljka zaredom besplatna edukacija i degustacija: Domaće pljukance delala je Nataša Šestan-Grabovičkić

| Autor: Borka PETROVIĆ
Gracijano Jurman i Nataša Šestan-Grabovičkić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Gracijano Jurman i Nataša Šestan-Grabovičkić (Dejan ŠTIFANIĆ)


Bitno je da ljudi nauče koristiti domaće proizvode. Nemam ništa protiv toga da se u restoranima poslužuju i ćevapčići, ali moramo držati do tradicije, do jela od riba, od brudeta do bakalara, pulića, boškarina… Evo, nigdje u Puli ne možete kupiti konjsko meso i na tome bi trebalo poraditi, smatra Alojz iz Slovenije

Dragica Runko, jedna od posjetiteljica gastro radionice na tržnici, kaže da je tagliata od boškarina bila odlična, da nije lako postići da meso bude ovako mekano. Topilo se u ustima. Upravo je to - naučiti kako kuhati jednostavna jela od domaćih namirnica, bio cilj prve od triju radionica koje će se pod nazivom "Gastro jutra na 1. katu i najlipšen markatu" u edukacijskoj kuhinji KEYQ+ Gastro punkt, održavati i iduća dva ponedjeljka: 16. prosinca pripremat će se pečenje od boškarina, a 23. prosinca buzara od pedoča. Radionice počinju u 10 sati i besplatne su.

Kap ulja u tijesto

Nažalost, interes za prvu radionicu nije bio velik, a oni koji su stidljivo provirivali iza pulta nisu htjeli zasukati rukave. "Ma ča, znam ja to delati, delam pljukance već trejset lit. Čekam da bude gotovo, da probam kako ih delaju drugi", mudruje jedna od posjetiteljica tržnice, dokazujući onu da je "lakše jesti, nego delati".

A kako se delaju domaći pljukanci pokazivala je okupljenima Nataša Šestan-Grabovičkić iz restorana "Škuža". Pljuckate li u ruke?, zadirkujemo je dok mijesi tijesto. "Naravno da ne, mada je i meni moja baba govorila da se to nekada tako radilo", kaže kuharica pojašnjavajući da se tijesto vrlo lako umijesi od brašna, vode i malo soli. Ona u tijesto doda i kap ulja, a bitno ga je, kaže, umijesiti do dobre konzistencije da bi se od njega lagano, među rukama, oblikovali pljukanci koji se potom vrlo kratko kuhaju u zasoljenoj vodi. Pljukance su jučer posluživali sa sotteom od boškarina, šugom od friških gljiva te s maslacem i kaduljom.

Gracijano Jurman iz konobe "Bukaleta" ističe da su manifestaciju zajednički osmislili članovi Ceha ugostitelja pri Županijskoj komori, a sudjelovat će kuhari iz Bukalete, Škuže, Vela Nere, Asterixa, El Pularija i Fortune, sve s ciljem da u edukacijskoj kuhinji na katu tržnice građanima i gostima Pule pokažu kako kuhati brza i ukusna jela s domaćim namirnicama koje se sve mogu kupiti na pulskom mrkatu.

Učenje od najboljih

- Ovo je super ideja, oduševljen je Alojz, koji je svoju mirovinu zaradio upravo u ugostiteljstvu, ali u Sloveniji. Smatra da je ideja educirati ljude kako jednostavno pripremiti jela od autohtonih namirnica, fantastična. "Bitno je da ljudi nauče koristiti domaće proizvode. Nemam ništa protiv toga da se u restoranima poslužuju i ćevapčići, ali moramo držati do tradicije, do jela od riba, od brudeta do bakalara, pulića, boškarina… Evo, nigdje u Puli ne možete kupiti konjsko meso i na tome bi trebalo poraditi", smatra Alojz.

Manifestaciju organiziraju Agencija za ruralni razvoj Istre, Udruženje obrtnika Pule, TZ Pule i Tržnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter