NIJE ŠAMPANJAC SVE ŠTO IMA MJEHURIĆE

Od gaziranih i biser vina do tradicionalnih i mladih pjenušaca i šampanjca

Danas na istarskom tržištu ima puno dobrih pjenušaca pa čak zahvaljujući angažmanu Općine Višnjan, imamo i Festival pjenušca čija glavna nagrada nosi ime po utemeljitelju moderne istarske scene pjenušaca, legendarnom Đordanu Peršuriću. Kod pjenušaca bismo svakako mogli primijeniti onu poznatu uzrečicu "koliko para, toliko muzike", jer je dobivanje jednog finog pjenušca složen proces i iziskuje dosta vremena

| Autor: Emil PERDEC
Pjenušac i šampanjac traže i posebne čaše (Snimio Milivoj Mijošek)

Pjenušac i šampanjac traže i posebne čaše (Snimio Milivoj Mijošek)


U ovo blagdansko vrijeme kada su uobičajena pojačana druženja oko bogatih trpeza kroz obiteljske ili poslovne prilike, često se postavlja pitanje - a što da popijemo uz ovu hranu? Naravno da su odabiri različiti, jer netko voli pivo, netko voli vino, netko bi potrošio više, netko manje. Ako mene pitate, ja sam uvijek za vinsku priču koja mi je najdraža, ali i veoma šarolika.

Kod vina danas imamo veliku širinu izbora, možemo birati između lokalnih istarskih vina, hrvatskih vina te internacionalnih. Netko će se odlučiti za pjenušac, nekom više pašu lagana bijela, nekom pak odležana bijela. Onda idemo od elegantnih rosea pa sve do finih baršunastih, pa moćnih i robusnih crvenih te na kraju slatkih vina. Treba biti za svakoga ponešto, jer kako su još preteče hedonizma, stari Rimljani govorili, "De gustibus non est disputandum".

Gazirana i biser vina

Kako sam u uvodu i najavio, vinska priča je veoma široka pa bi mi trebalo puno prostora da je ispričam, stoga ću je suziti na ono što je u božićno-novogodišnjem trenutku najprikladnije, a to su pjenušava vina. Osobno jako volim pjenušava vina te ih konzumiram kroz cijelu godinu, no u široj javnosti su se pjenušci ipak vezali uz proslave Nove godine, mada se na sreću, trendovi mijenjaju. Šira publika najčešće sve što ima mjehuriće naziva šampanjcima, a to baš nije tako.

Vino koje se pretvara u pjenušac (Arhiva)Vino koje se pretvara u pjenušac (Arhiva)

Danas na istarskom tržištu ima puno dobrih pjenušaca pa čak zahvaljujući angažmanu Općine Višnjan, imamo i Festival pjenušca čija glavna nagrada nosi ime po utemeljitelju moderne istarske scene pjenušaca, legendarnom Đordanu Peršuriću. Kod pjenušaca bismo svakako mogli primijeniti onu poznatu uzrečicu "koliko para, toliko muzike", jer je dobivanje jednog finog pjenušca složen proces i iziskuje dosta vremena.

Krenimo od najjeftinijih odabira s polica, a to su gazirana vina. Kod ovih vina jasno na etiketi mora biti naglašeno da se radi o vinu s dodatkom CO2. Tipični predstavnici iz ove kategorije koje možete naći jesu Bakarska vodica i Napoleon, mada ima još sličnih proizvoda na tržištu. Gaziranim vinima cijene se kreću oko tri-četiri eura. Ova vina spadaju u kategoriju onih pjenušaca koje smo prije trideset godina kupovali u Trstu za 4.000 lira te mislili da pijemo nešto dobro.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Sljedeća kategorija su biser vina ili kako ih u Italiji nazivaju "vini Frizzanti". Biser vina se dobivaju sekundarnim vrenjem u tanku, ali pritisak u boci je maksimalno dva bara pa se ova boca može zatvoriti običnim vinskim čepom. Kod nas ih nema mnogo na tržištu, a najznačajniji je Biser mora koji plasira Katunar Wine Estate s Krka, a cijena im je oko 8,50 eura.

Tradicionalne i nove metode

Nakon njih dolazi jako široka grupa pjenušaca dobivenih sekundarnim vrenjem u tanku ili Charmat metodom. U ovoj se kategoriji bum desio ulaskom Hrvatske u EU jer od tada naši vinari te pjenušce mogu odležavati u Italiji koja ima najznačajniju svjetsku proizvodnju prepoznatu pod imenom Prosecco. Prvi istarski pjenušac koji je na taj način dobiven u Italiji, dolazi iz vodnjanske vinarije Vina Babos, a zove se Babos brut te je na tržište plasiran davne 2013. godine. Ta su vina iz tekuće berbe i napravljena su za jednogodišnju konzumaciju, pa je sada na tržištu prisutan iz berbe 2022. (100 posto malvazija istarska) po otprilike 11 eura.

U ovoj kategoriji na istarskoj vinskoj sceni istaknuo bih još i Perla rose (100 posto teran) koju na tržište plasiraju Vina Laguna po cijeni od 10 eura, u njihovim dućanima 3 kantuna ponekad i jeftinije. Tu spada i vodnjanski brend vina Medea sa svojim pjenušcem Medea brut od nepunih osam eura. Iz Nove Vasi iz Vinarije Cattunar također dolaze odlični pjenušci pod etiketom Senator.

Utemeljitelj moderne istarske scene pjenušaca je Đordano Peršurić, čije ime nosi glavna nagrada na Festivalu pjenušca u Višnjanu (Snimio Milivoj Mijošek)Utemeljitelj moderne istarske scene pjenušaca je Đordano Peršurić, čije ime nosi glavna nagrada na Festivalu pjenušca u Višnjanu (Snimio Milivoj Mijošek)

Prije par godina pojavila se i nova kategorija zanimljivih mladih pjenušaca koji se nazivaju Pet Nat ili Petillant naturel. Puni se u boce prije nego završi fermentacija, tako da dobijemo jedno nefiltrirano vino koje se jako sviđa mlađoj publici. U Istri se ističu Pet Nat od vinarija Franković i Veralda, a s Plešivice je odličan iz vinarije Tomac.

U kategoriji pjenušaca dobivenih tradicionalnom metodom vrenja u boci, izbor je jako dobar i svake godine sve zanimljiviji. Prvo krenimo od španjolskih Cava koje dolaze iz podregije Penedes, a na našem tržištu najpoznatiji je brend Freixenet s etiketama Cordon Negro i Carta Nevada. Na tržištu se može naći još nekoliko finih Cava. Iz Španjolske vraćamo se puno bliže, u talijansku regiju Lombardija, gdje se u okolici Brescie proizvode izvrsne Franciacorte, pjenušci koji su stilistikom vrlo slični šampanjcima. Antica Fratta je odličan brend koji distribuira zadarski trgovac vinima Atrox, a cijene se kreću od 29 eura naviše. Dobrih Franciakorti može se naći i u hipermarketima u Trstu i okolici, ako vas put tamo nanese. Tradicionalno su na hrvatskom tržištu od davnina prisutne i slovenske penine, a najpoznatije dolaze iz Radgonskih Gorica s poznatim brendom Zlatna Penina.

Hrvatska i istarska scena

Kad je riječ pak o šampanjcima, danas je na hrvatskom tržištu prisutan jako velik broj kvalitetnih etiketa. Od najpoznatijeg brenda Moet& Chandon sa svojim legendarnim Brut Imperialom pa sve do nekih malih šampanjskih kuća koje zastupa poznati sommelier Željko Bročilović Carlos. Kod zagrebačkog distributera www.enozoik.com može se također pronaći veoma zanimljiv izbor pjenušaca, ali bih istaknuo engleski Nyetimber koji smo nedavno kušali na Sajmu pjenušaca u Višnjanu, na zanimljivoj radionici.

Za kraj sam ostavio hrvatsku scenu pjenušaca dobivenih tradicionalnom metodom, gdje je, na moju sreću i zadovoljstvo, iz godine u godinu sve bolji izbor. Danas se u Hrvatskoj dobar pjenušac može naći u svakoj vinskoj regiji, no istaknuo bih proizvođače iz Bregovite Hrvatske koji ipak dominiraju kvalitetom. Na Plešivici se prvi istaknuo Tomac, a kasnije su ga slijedili Šember, Korak, Kolarić, Barundić te Jagunić. Odlične pjenušce možete naći i u Zagorju-Međimurju, u vinarijama Štampar, Bolfan Vinski Vrh i Kopjar.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Istarska scena pjenušaca je svake godine sve bogatija, predvode je pjenušci Peršurić sa svojih 12 etiketa, a slijede ostali brojni vinari od kojih bih istaknuo vinarije Degrassi i Veralda s po četiri etikete. Od ostalih istarskih vinara mnogi imaju izvrsne pjenušce kao na primjer Clai, Monterosso, Coronica, Tomaz, Fakin, M.Arman, F.Arman, Roxanich, Vina Zigante, Zigante vina, Meneghetti, Radeka, Kabola, Cuj, Vina Laguna, Damjanić, Brčić, Terzolo, Legović, Franković i ostali. Cijene istarskih pjenušaca dobivenih tradicionalnom metodom kreću se od 13-ak pa sve do 40 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter