MARTINJE U MOMJANU

U Vetrini muškata ponuđen je mladi, ovogodišnji i odležan momjanski muškat: Prelac i Kozlović predvodili ovogodišnje momjanske muškatire

Među odležanim muškatima drugo mjesto pripalo je muškatu Vina San Mauro OPG-a Sinković, a na trećem je mjestu bio odležani muškat Vinarije Coccolo iz Tara. Među mladim muškatima, iza Kozlovića, našao se, po ocjenama posjetitelja, muškat Adriana Černeke iz Medveje kod Buzeta, a treći je bio muškat proizveden u Vinariji Dešković iz Kostanjice

| Autor: Luka JELAVIĆ
Vetrina muškata - degustacija i ocjenjivanje svježih i odležanih muškata (Snimio Luka Jelavić)

Vetrina muškata - degustacija i ocjenjivanje svježih i odležanih muškata (Snimio Luka Jelavić)


Spomendan svetog Martina, popularno Martinje, obilježeno je i u Momjanu, napokon s programom bez ograničenja i uz uobičajene sadržaje. Sveti Martin je zaštitnik Momjana, tom je svecu posvećena župna crkva i trg pred njom, a uz vinogradare slave ga i svi ljubitelji vina. Program ovogodišnjeg momjanskog Martinja donio je niz sadržaja, bilo je za svakoga ponešto.

Svakako, u središtu svega bio je poznati, autohtoni momjanski muškat pa su posjetiteljima u Vetrini muškata ponuđeni mladi, ovogodišnji i odležani momjanski muškat.

Vino u zamaskiranim bocama

U svakoj kategoriji posjetiteljima se nudio muškat velikog broja proizvođača, najviše s područja Momjana, ali i iz drugih istarskih krajeva, te iz dijela Slovenije. Posjetitelji su mogli kušati muškat u zamaskiranim bocama, a na posebnom su listiću davali ocjene za svaki muškat koji su kušali, ne znajući iz čijeg je podruma stigao.

Degustacija je trajala u subotu i nedjelju popodne, a najviše glasova posjetitelja među odležanim muškatima dobio je muškat vinarije Prelac, pa je Rino Prelac ponio titulu momjanskog muškatira. U toj je kategoriji nešto manje glasova dobio muškat Vina San Mauro OPG-a Sinković, a na trećem je mjestu bio odležani muškat Vinarije Coccolo iz Tara.

Među mladim muškatima posjetiteljima se najviše dopao muškat Vinarije Kozlović, što je i njenom vlasniku Gianfrancu Kozloviću donijelo titulu momjanskog muškatira za 2022. godinu. Na drugom mjestu po ocjenama posjetitelja našao se muškat Adriana Černeke iz Medveje kod Buzeta, a treći je bio muškat proizveden u Vinariji Dešković iz Kostanjice. Svima će biti dodijeljena priznanja i počasne titule muškatira.

Proslava ovogodišnjeg Martinja službeno je počela u petak, na sam blagdan, svetom misom u župnoj crkvi sv. Martina, gdje je na oltaru smješten kip tog zaštitnika vinograda i vinogradara. Misno slavlje predvodio je umaški župni vikar David Sebastian Castillo Gallardo, uz pomoć mjesnog župnika Miroslawa Paraniaka. U propovijedi je don Castillo govorio o popularnosti svetog Martina i njegovoj vezi s mnogim običajima i narodnom tradicijom.

Simbolično krštenje mladog vina

Sv. Martin, misionar i biskup, nebeski je zaštitnik mnogih naselja, župa, biskupija, crkava i kapela diljem svijeta, a slavi se u velikom broju hrvatskih mjesta. Nakon misnog slavlja obavljeno je simbolično krštenje mladog muškata momjanskog, kojega su svi sudionici svete mise i drugi mještani degustirali uz poneku slasticu vrijednih domaćica i glazbu Trija refoško.

Krštenje vina u crkvi sv. Martina u Momjanu (Snimio Luka Jelavić)Krštenje vina u crkvi sv. Martina u Momjanu (Snimio Luka Jelavić)

Održano je nekoliko sportskih susreta, stazama momjanskog muškata vozili su vozači atraktivnih terenaca, offroad vozila, ljubitelji pješačenja uživali su u momjanskoj okolici, a i ove je godine velik broj biciklista sudjelovao u tradicionalnoj biciklijadi na stazi dugoj tridesetak kilometara. Bilo je glazbe i druženja, a momjanskim ulicama su prošli i svirači Limene glazbe ZT Buje. U školi su učenici priredili posebnu izložbu posvećenu Martinju, a održan je i prigodan kulturno-umjetnički program u organizaciji Zajednice Talijana Momjan. Domaćice su pripremale bucolaje, došli su u Momjan i ljubitelji nekadašnjih, legendarnih Tomosovih mopeda koji su mnogima osvježili sjećanja na neka druga vremena.

Došli su u Momjan i ljubitelji legendarnih Tomosovih mopeda (Snimio Luka Jelavić)Došli su u Momjan i ljubitelji legendarnih Tomosovih mopeda (Snimio Luka Jelavić)

Niz je i dugih sadržaja bilo ponuđeno posjetiteljima za vrijeme trodnevnog programa, bila je otvorena i Kuća kaštela gdje se moglo predahnuti od glazbe i vina te saznati mnogo o istarskoj prošlosti i nekadašnjim utvrdama iz istarske prošlosti. Dakako, cijelo vrijeme posjetitelji su mogli uživati u tradicionalno dobroj ponudi mjesnih i okolnih konoba i restorana ili vinarija po kojima je Momjanština odavno poznata.

Organizatori momjanskog Martinja bili su Mjesni odbor Momjan, Udruga Vino Momilianum, Zajednica Talijana Momjan i Turistička zajednica Buje, uz potporu Grada Buje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater