MARTINJE U MOMJANU

MUŠKATIR OD MOMJANA Pobijedili Kozlović i njegov polusuhi momjanski muškat


Tradicionalno slavljenje Martinja u Momjanu bilo je u znaku dvodnevne degustacije i ocjenjivanja muškata koje su vinari iz cijele Istre i dijela Slovenije dostavili u Vetrinu muškata. Prema glasačkim listićima na kojima je oko 250 posjetitelja bodovalo svoje favorite među 23 uzorka muškata, titulu Muškatira od Momjana za 2018. godinu zlatnu medalju dobio je Gianfranco Kozlović za ovogodišnji polusuhi momjanski muškat.

 Srebrni Klaudio Tomaz

Kozlović je ovu simboličnu titulu dobio i prije tri godine. Srebrnu medalju dobio je Klaudio Tomaz iz Motovuna čiji je ovogodišnji, mladi muškat bijeli od posjetitelja dobio 91 glas, šest manje od Kozlovićevog. Tomaz je na ovoj smotri zlatnu medalju dobio prije dvije godine.

Brončana medalja i četiri glasa manje dobio je slatki muškat iz prošle godine Vina Koper. Lanjski pobjednik Libero Sinković je dostavio čak sedam uzoraka raznih vrsta muškata (suhi, polusuhi, barrique, poluslatki…). Osim spomenutih vinara, svoj muškat na smotru dostavili su i Degrassi, Vina Zigante, Prelac, Deklić, Rossi, Ravalico, Geržinić, Cattunar, Vino Veritas, M. Fakin i obitelj Brajko. Najuspješnijim proizvođačima muškata organizatori će priznanja dostaviti naknadno.

Svaki vinar dostavio je na ocjenu po šest boca muškata, a posjetitelji su degustirali i ocjenjivali vina u zamaskiranim bocama označene brojevima. Ove godine prvi puta se degustacija odvijala na tri lokacije, što se pokazalo dobrom odlukom, jer su posjetitelji obilazili dio Momjana, svratili u neku kantinu, pa nastavili degustaciju. Mogli su to obavljati oba dana, a na kraju su, na zadnjem degustacijskom mjestu, ostavljali svoje listiće s ocjenama.

 Otvaranje kaštela posjetiteljima

Inače, dvodnevni program momjanskog Martinja obilovao je raznolikim sadržajima, od vinarskog dijela do zabave. Prvi put se vino degustiralo i na momjanskom kaštelu koji se u fazama obnavlja i koji će sve više biti dostupan i posjetiteljima. U slavljenje nebeskog zaštitnika Momjana i cijele župe uključili su se biciklisti, nogometaši, a poseban su dojam ostavili motoristi iz mnogih krajeva koji su se u Momjanu susreli petnaestu godinu zaredom u organizaciji MK Pirates iz Novigrada. Svirali su i pjevali razni sastavi, Limena glazba ZT-a Buje, a vrlo dobro je bio posjećen i ovogodišnji koncert Ricordando Sanremo, kojega organizira vokalna grupa Evergreen ZT Momjan. Mnogi pjevači amateri su se izvedbama starih hitova s tog popularnog festivala publiku vratili u prošlost, u vrijeme šlagera koji su se dugo pamtili. Treba spomenuti i zabavnu priredbu koju organizira Zajednica Talijana Momjan u kojoj su sudjelovali mnogi izvođači, od najmlađih, polaznika vrtića i učenika osnovne škole, do mješovitog zbora. Slavljenje Martinja u Momjanu organizirali su Mjesni odbor i Zajednica Talijana Momjan, Udruga Vino Momillianum, te TZ Buje, uz potporu Grada Buje i Istarske županije. (Luka JELAVIĆ)  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater