NA DANAŠNJI DAN

Vincenzo Lancia, slavni talijanski vozač, konstruktor, inovator i industrijalac, umro 1937. godine

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal
Vincenzo Lancia

Vincenzo Lancia


Vincenzo Lancia (1881. – 1937.) je 1906. osnovao vlastitu tvrtku Lancia, no s njom nije nastupao na utrkama. Premda su bili tržišni konkurenti, u Fiatu su ga toliko cijenili kao vozača, da je nastavio nastupati za njihov trkaći tim…

Vincenzo Lancia rođen je 24. kolovoza 1881. u mjestu Fobello, u sjevernotalijanskoj pokrajini Piedmont, u bogatoj obrtničkoj obitelji. Mlad se proslavio vozeći utrke za Ceirano i Fiat. Zanimljivo, školovao se za knjigovođu, te je to bio prvi posao koji je obavljao kod Ceirana.

Smatramo ga jednim od najboljih vozača s početka prošlog stoljeća, premda je razmjerno rijetko pobjeđivao. Najveća mu je pobjeda bila na Coppa Florio 1904., no mnogo je puta odustajao iz uvjerljivog vodstva, pa i na najvećim svjetskim utrkama.

Nije bio nježan prema automobilima koje je vozio, a i vozački je bio sklon nestrpljivosti i odlukama vruće glave, tako da je vodstva gubio nekad zbog mehaničkih kvarova, a nekad zbog sudara.

Imao je samo 25 godina kad je 1906. osnovao vlastitu tvrtku Lancia, no s njom nije nastupao na utrkama – premda su bili tržišni konkurenti, u Fiatu su ga toliko cijenili kao vozača, da je nastavio nastupati za njihov trkaći tim.

No u povijest automobilizma ponajprije se upisao fascinantnim, revolucionarnim modelima svoje tvrtke, pogotovo modelom Lancia Lambda iz 1922., s neovisnim prednjim ovjesom, samonosećom karoserijom i V4 motorom.

Preminuo je  15. veljače 1937. u Torinu, od srčanog udara, jedva vidjevši premijeru također iznimno naprednog modela Lancia Aurelia, posljednjeg na čijem je razvoju radio. Vincenzo Lancia, slavni talijanski vozač, konstruktor, inovator i industrijalac, umro je 15. veljače 1937.

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini