NA DANAŠNJI DAN

Prije 66 godina umro Tazio Nuvolari, jedan od najvećih vozača svih vremena

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal

11. kolovoza 1953. umro Tazio Nuvolari, jedan od najvećih vozača svih vremena

Osvojio je titule europskog prvaka u motociklizmu (1925.) i automobilizmu (1932.), pionir driftanja kroz zavoje, Enzo Ferrari i Ferdinand Porsche smatrali su ga najvećim u povijesti...

Tazio Nuvolari (1892. - 1953.), legendarni talijanski vozač auto i moto utrka, po mnogima najveći svih vremena, rođen je u mjestašcu Castel d'Ario pored Mantove, u obitelji poznatih biciklista. Njegov se interes proširio na motorizirana vozila, pa je prvo počeo voziti utrke motocikala, a nešto kasnije i automobila. 

Početkom karijere, 1920-ih, pobjeđuje na mnogim značajnim moto utrkama te osvaja titulu europskog prvaka 1925. Sljedeće se desetljeće natjecao uglavnom automobilima, a slavan postaje 1930., pobjedom na britanskom RAC Tourist Trophy 1930., gdje trijumfira i 1933.

Titulu europskog prvaka osvaja 1932. Prema tvrdnji Enza Ferrarija, upravo je Nuvolari izmislio tehniku 'driftanja', odnosno proklizavanja kroz zavoje preko sva četiri kotača.

Među brojnim pobjedama posebno je upamćene ona 8. svibnja 1932. na kultnoj talijanskoj utrci Targa Florio te 28. lipnja 1935. na VN Njemačke u Nürburgringu. Enzo Ferrari i Ferdinand Porsche smatrali najvećim vozačem svih vremena, to dovoljno govori o njemu. 

Nažalost, u privatnom životu nije imao sreće, obojica sinova razboljeli su se i umrli prije dvadesetog rođendana. I sam se Nuvolari razbolio i utrke nakon rata vozio u velikim bolovima, kašljući i pljujući krv. 

Umro je na današnji dan pije 66 godina, u 61. godini života nakon što je posljednju proveo paraliziran, u krevetu. Na sahrani se skupilo više od polovice stanovnika Mantove, u kojoj se i danas nalazi njegov muzej i održavaju manifestacije u znak sjećanja.

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of