NA DANAŠNJI DAN

Prije 175 godina rođen Carl Benz, tvorac prvog automobila

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal

25. studenoga 1844. rođen Carl Benz, tvorac prvog automobila

Čovječanstvo je zadužio patentom motorne trokolice iz 1886., koja se smatra prvim automobilom u današnjem smislu te riječi, uz Gottlieba Daimlera najvažnija figura u automobilskoj povijesti, a prezime mu krasi Mercedes-Benz, najvažniji i najslavniji automobilski brend...

Carl Friedrich Benz (1844. - 1929.), rođen je na današnji dan prije 175 godina, a čovječanstvo je zadužio 1886., patentom i konstrukcijom prvog automobila

Nekoliko je drugih pretendenata na tu titulu, a istodobno je, posve neovisno, predstavljeno prvo vozilo Gottlieba Daimlera, prvi automobil s četiri kotača u povijesti. 

No upravo je Benzova trokolica, poznata kao Patent Motorwagen (zapravo dovršen već potkraj 1885. no patentiran tek u siječnju sljedeće godine), ono vozilo čija slika nam prva pada na pamet kada pomislimo na same početke automobilizma. 

Njome je Benzova supruga Bertha Benz odvezla prvu vožnju na veću udaljenost vozilom pogonjenim motorom s unutarnjim izgaranjem u povijesti.

Carl Benz je postao imućan prvenstveno zahvaljujući proizvodnji statičnih benzinskih motora, a potom i automobila. Patent Motorwagen postao je dostupan kupcima već 1888., kao prvi produkcijski automobil u povijesti. 

Tijekom 1890-ih, uspješni modeli Victoria i Velo, pretvorili su tvrtku Benz & Cie u najvećeg svjetskog proizvođača automobila. Proizvodili su ih nekoliko stotina godišnje. 

I u starijoj je životnoj dobi Benz zadržao mjesto u upravnom odboru tvrtke koju je osnovao, i nakon udruživanja s Daimlerom 1926

Njegova je tvrtka zaslužna za razvoj prvog bokserskog motora, eksperimente s aerodinamikom, postavljanje motora trkaćeg automobila u sredinu i niz drugih inovacija, koje nesumnjivo potvrđuju Benzov status jednog od istinskih velikana automobilske povijesti.

Umro je 4. travnja 1929.

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater