Autor: Dino Milić-Jakovlić

NA DANAŠNJI DAN 7. rujna 1914. pariški taksisti prevezli 6.000 vojnika na bojišnicu na rijeci Marni

| Autor: Autoportal.hr

Početkom rujna 1914. njemačke su se trupe nalazile na rijeci Marni, na samo 50-ak kilometara od Pariza, napredujući prema metropoli. Prijetio je slom, kojeg je spriječila revolucionarna transportna logistika...

Brzo prebacivanje trupa na bojišnicu tada je još bilo veliki logistički problem, no najrazvijenija automobilska nacija tadašnje Europe ingeniozno se okrenula korištenju novih, dotad nezamislivih tehnologija. 

Pariški su taksisti u jednom danu, prije točno 105 godina, na bojišnicu uspjeli prevesti šest tisuća vojnika, koji su ondje odbili njemački napad. Taj je događaj postao simbol ujedinjenosti Francuske u obrani od neprijatelja. 


Renault Type AG bio je najčešći model u taksi službi, te je upamćen kao 'Taxi de la Marne', no u stvarnosti je prijevoz vojnika obavljan vozilima raznih proizvođača, uključujući i tada rijetke autobuse. 

Sačuvan je samo jedan automobil za kojeg se sa sigurnošću može reći da je sudjelovao u toj epskoj operaciji, a može ga se razgledati u pariškom Musée des Invalides.

Ne samo ovim slučajem, Renault je dao velik doprinos francuskoj i savezničkoj pobjedi u I. svjetskom ratu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom