UTEMELJENI PRIJE 68 GODINA

AUTOMOTO VREMEPLOV: FSO najveći poljski proizvođač automobila, slavnih modela "PEJAC", "PEGLICA" I "POLONEZ"

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal

6. studenoga 1951. osnovan FSO, najveći poljski proizvođač automobila, slavnih modela 'Pejac' (125p), 'Peglica' (126p) i Polonez

Sklopivši tehnološko partnerstvo s Fiatom realizirali su 125p i Polonez, dva automobila vrlo dobro poznata i kod nas, proizvedena u po više od milijun primjeraka. Još je popularniji bio model 126p (Peglica)...

Foto

Fabryka Samochodów Osobowych iz Varšave, nositelj razvoja poljske automobilske industrije, utemeljena je na današnji dan prije 68 godina.. 
Počeli su s Warszawom po sovjetskoj licenci, isprva doslovnom kopijom sovjetskog modela GAZ-M20 Pobeda, a kasnije i autohtonim trovolumenskim modelom. 1957. predstavili su originalni, manji model Syrena s dvotaktnim motorom. 
Sklopivši tehnološko partnerstvo s Fiatom realizirali su 125p (Pejac) i Polonez, dva automobila vrlo dobro poznata i kod nas, proizvedena u po više od milijun primjeraka. Još je popularniji bio model 126p (Peglica).
Foto
Nakon pada komunizma FSO je sklopio partnerstvo s korejskom tvrtkom Daewoo, nastavili su raditi njihove modele i kasnije Chevrolet Aveo, sve do zatvaranja 2011.
Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.

Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini