KUPUJMO DOMAĆE

PREDNOSTI LOKALNOG UZGOJA HRANE: Zašto kupovati hranu porijeklom iz Hrvatske?

| Autor: Promo
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Sigurno ste puno puta pročitali ili čuli slogan “Kupujmo domaće”. Možda ste čak I susreli neke proizvode s takvom deklaracijom. No, koje su uopće prednosti kupovine domaćih proizvoda?

Nije li proces proizvodnje hrane jednak u svakoj državi? U teoriji možda, ali u praksi baš i ne. Bitno je razlikovati hranu koja je proizvedena na području Europe i ostalih kontinenata.

Znamo koliko kontinenata ima, no hrana na našim policama uglavnom dolazi ili iz Europe ili Južne Amerike. Naravno, ovisno o kojim namirnicama pričamo, no u posljednje vrijeme nije rijetko vidjeti čak i piletinu koja dolazi iz Argentine i Brazila.

Ilustracija (Pixabay)

Razlike između domaćeg i stranog uzgoja

Kako bi uopće istaknuli koje su prednosti lokalnog uzgoja hrane, potrebno je objasniti razlike između stranog i domaćeg uzgoja. Cijene stranih proizvoda u trgovini mogu biti znatno jeftinije od domaćih proizvoda, kako je to moguće?

Zakoni ne vrijede za sve države jednako.

Državne i pravne regulacije određuju koje se namirnice mogu uzgajati te kakvi se pesticidi mogu koristiti. Postoji puno pesticida koji su zabranjeni u Europi dok su potpuno legalni za koristiti u npr. Južnoj Americi. No kakve to veze ima s cijenom hrane?

Korištenjem pesticida, povrće je otpornije na bolesti i štetočine. Samim time, urod i količina hrane koja se proizvodi će biti veća. Problem s korištenjem pesticida je njihov utjecaj na zdravlje. Prekomjernom upotrebom, pesticidi mogu dugoročno biti jako štetni za ljude.

Naravno, domaći proizvođači također koriste pesticide ako ne pričamo o organskom uzgoju. To ne znači da su svi pesticidi lošiji, već je problem u njihovom sastavu i štetnosti za ljude. Europske regulative za hranu su puno rigoroznije od onih u Južnoj Americi što znači da su automatski i zabranjeni određeni pesticidi koji mogu biti štetni za naše zdravlje.

U slučaju gotovih proizvoda, cijene sirovine imaju veliki utjecaj na cijenu samog proizvoda. Glavni razlog zašto trgovci uopće i nabavljaju hranu s drugih kontinenata je jeftinija cijena. Problem kod ovakvih proizvoda je nedovoljna inspekcija sirovina koje se koriste unutar proizvoda, dok kod domaćih to nije slučaj.

Kad kupujete domaće, znate da su proizvodi morali proći stroge inspekcije. Na našem tržištu nije moguće ni kupiti ni koristiti štetne pesticide koji loše utječu na vaše zdravlje. Osim toga, teško je ne primijetiti okus lokalno uzgojene hrane koji je puno ukusniji. Na svu sreću, čak i veliki lanci supermarketa polako dodaju proizvode iz lokalnog uzgoja u svoje ponude. Ako se odlučite za kupovinu lokalno uzgojene hrane, možete posjetiti Spar katalog koji ima kvalitetnu i veliku ponudu raznih domaćih proizvoda.

Zrelost hrane

Prvi primjer koji uzmemo će vam biti dovoljan da shvatite što mislimo pod zrelost, a on je banana. Hrana koja dolazi s drugih kontinenata, ponekad čak i iz drugih Europskih država najčešće nije zrela. Otiđete li u bilo koju veću trgovinu, primijetiti će te kako su banane zelene i potrebno ih je ostaviti nekoliko dana kako bi sazrele.

Naravno, banane i slično voće je jedino nabavljivo na ovaj način, no što je s drugim voćem i povrćem? Rajčica je dobar primjer kako se nešto može bez problema uzgojiti u Hrvatskoj, ali trgovački lanci i dalje više dobavljaju iz izvoza.

Osobno mogu reći kako je domaća rajčica barem stotinu puta ukusnija od uvezene. Osim povrća i voća, ovaj problem je vidljiv i s mesom koje je jeftinije čak i nekoliko kuna po kili, ali što je s kvalitetom?

Često slušamo strašne priče kako se u uzgoju životinja izvan Europe koriste razni hormoni i nedozvoljena sredstva kako bi životinje rasle što brže i bile što veće. Koliko je to istina, nećemo diskutirati, ali jedno je sigurno, a to je da u proizvodnji mesa iz lokalnog uzgoja sigurno nisu korišteni hormoni iz prostog razloga inspekcija koje su redovne i temeljite.

Ilustracija (Pixabay) 

Cijenite li svoje zdravlje, ovo su definitivno stvari o kojima morate voditi brigu. Dnevno konzumiramo velike količine hrane iz trgovine i ona sigurno ima utjecaj na naše zdravlje. Kupovinom hrane porijeklom iz Hrvatske ulažete u svoje zdravlje, a definitivno je i ukus bolji.

Podržavanjem lokalnog uzgoja hrane pomažete ekonomiji

Ne samo da domaća hrana ima veću kvalitetu i bolji ukus, nego kupovinom ovakve hrane pomažete boljitku života u Hrvatskoj. Uzgajivači povrća, voća, ali i stočari i mnogi drugi će zbog vaše kupovine imati bolje uvjete što znači bolji uvjeti i za ostale.

Prednosti lokalnog uzgoja hrane su takvi da se novac od prodaje kroz poreze vraća u proračun od čega država razvija infrastrukturu, omogućava besplatno zdravstveno osiguranje, besplatno školstvo ali i mnogo drugih stvari. Drugim riječima, kupovinom lokalno uzgojene hrane pomažete Hrvatsku i Hrvate a samim time i sebe

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini