Novi trendovi u energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije

ELEKTRIČNA ENERGIJA S KROVOVA HEP-ovih ZGRADA

| Autor: Promo


U proteklih nekoliko desetljeća, tehnologija je svijetu u kojem živimo donijela ogromne promjene, koje su značajno utjecale na način života - komunikacije, rada, zabave i stanovanja. Opskrbljivači energijom igraju važnu ulogu u ovom procesu, na način da evoluiraju iz proizvođača i opskrbljivača energijom u dobavljače održivih rješenja i novih energetskih usluga. Dodatne izazove HEP grupi, kao najvećem opskrbljivaču e u Hrvatskoj donose i značajne obveze koje proizlaze iz novog Zakona o energetskoj učinkovitosti.
Proizvodnja energije na mjestu trošenja ima višestruke koristi i jedna je od odrednica europske energetske politike. „Prosumer“, odnosno istovremeni proizvođač i potrošač energije, termin je koji se sve više koristi u EU i svijetu. Ideja je kod malih sunčevih elektrana, bilo na poslovnim, bilo na stambenim objektima, proizvesti optimalnu količinu energije za potrebe objekta. Potrošači su aktivni, ključni sudionici na energetskim tržištima budućnosti. Oni će u budućnosti imati raznovrsniju ponudu i mogućnost proizvodnje i prodaje vlastite električne energije.
Kako bi odgovorio promjenama, HEP je obnovljive izvore energije prepoznao kao jedno od strateških područja poslovanja te pokrenuo program investicija u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije koji ima za cilj ostvariti uštede energije u neposrednoj potrošnji. U skladu s Nacionalnim akcijskim planom za obnovljive izvore energije koji stimulira i gradnju malih sunčevih elektrana, HEP je uz izgradnju velikih sunčanih elektrana (Cres, Vis i Vrlika, snage između 2 i 6,5 MW), pokrenuo i izgradnju sunčevih elektrana snage od 10 do 500 kW na krovovima vlastitih poslovnih i proizvodnih zgrada.
HEP je još 2014. na krovovima poslovne zgrade sjedišta HEP-a u Zagrebu te zgradama HEP-Operatora distribucijskog sustava u Čakovcu, Šibeniku (TS Bilice), Splitu, Opatiji, Zadru, Dubrovniku te na dvije lokacije u Osijeku izgradio devet sunčanih elektrana, pojedinačne snage do 30 kW. Svih devet elektrana imaju status povlaštenog proizvođača, što omogućuje prodaju proizvedene električne energije Hrvatskom operatoru tržišta energije prema povlaštenoj cijeni. Ukupna snaga elektrana iznosi 207 kW, a prosječna godišnja proizvodnja oko 240.000 kWh.
Prve sunčane elektrane za vlastitu potrošnju izgrađene su tijekom 2018. godine. HEP Proizvodnja je pustila u pogon četiri integrirane sunčane elektrane ukupne snage 59,4 kW, a koje se nalaze na upravnim zgradama u Ogulinu, Splitu i Dubrovniku te na zgradi Centra proizvodnje Dalmacije u Bisku. Procijenjena proizvodnja električne energije iz ove četiri elektrane iznosi 68.400 kWh godišnje, od čega se veći dio troši na samim objektima, a ostatak energije isporučuje se u distribucijsku mrežu. Višak električne energije, koji se nije potrošio na objektima, otkupljuje HEP-Opskrba. HEP će i tijekom 2019. nastaviti postavljati nove sunčane elektrane na krovove vlastitih poslovnih zgrada i objekata.
Projekt ugradnje sunčanih elektrana za vlastitu potrošnju krajem 2018. proširen je i na drugo najveće društvo u sastavu HEP grupe, HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS). U Zagrebu je na krovištu objekta terenske jedinice Elektre Zagreb u Svetoj Klari u pogon puštena elektrana ukupne vršne snage 20 kW. Ugrađeno je 72 fotonaponskih modula 330 Wp,hrvatskog proizvođača Solvis. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije sunčane elektrane je 27,56 MWh, koja će se trošiti primarno za vlastitu potrošnju objekta. Tijekom 2019. godine, na objektima koje koristi HEP ODS, tvrtka za energetsku učinkovitost HEP ESCO planira postaviti još 44 sunčane elektrane.
Sunčane elektrane izgrađene prema modelu kupca s vlastitom proizvodnjom omogućuju znatno smanjenje troškova za vlastitu potrošnju električne energije u pogonima i poslovnim objektima HEP-a. Proizvedena električna energiji trošit će se prvenstveno za vlastite potrebe, a eventualni viškovi prodavat će se prema tržišnim uvjetima. .
Projektom izgradnje sunčanih elektrana na vlastitim poslovnim objektima, usmjerenima na proizvodnju električne energije na mjestu njenog korištenja, u samim zgradama, HEP se uključio u provedbu takozvanog zimskog paketa Europske komisije „Čista energija za sve Europljane“. Također, kao element obnovljivog scenarija razvoja HEP grupe do 2030. godine, ovaj projekt se uklapa u smjernice nove energetske strategije RH koja se temelji na energetskoj tranziciji prema niskougljičnoj energetici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater