KRENIZDRAVO.HR

NATEČENI LIMNI ČVOROVI? Evo što znače i kada potražiti pomoć liječnika

| Autor: Krenizdravo.hr
(Arhiva)

Limfni čvorovi su malene žlijezde veličine graha. Ima ih oko 500 do 600, a najviše ih se nalazi ispod pazuha, vrata, prsa, abdomena i prepona.

Oticanje limfnih čvorova znak je da se u njima nešto događa. Limfni čvorovi obično su otečeni na jednom mjestu kada se određeni zdravstveni problemi, kao što su ozljede, infekcije ili tumori, razvijaju u blizini ili na limfnom čvoru. Položaj natečenih limfnih čvorova može pomoći identificirati konkretni problem.

Žlijezde na obje strane vrata, ispod čeljusti ili iza uha obično nabubre u slučaju prehlade ili upale grla. Također, one mogu oteći nakon ozljede u blizini žlijezde ili kada se tumor odnosno infekcija javlja u ustima, glavi ili vratu.

Žlijezde u pazuhu (pazušni limfni čvorovi) mogu oteći u slučaju ozljede ili infekcije u ruci. Rijetko uzrok aksilarnih oteklina mogu biti rak dojke i limfoma.

Limfni čvorovi u preponama (bedreni ili ingvinalni limfni čvorovi) mogu oteći od ozljeda ili infekcija u području stopala, nogu, prepona ili genitalija. U rijetkim slučajevima, rak testisa, limfom ili melanom mogu uzrokovati kvržicu na tom području.

Žlijezde iznad ključne kosti (supraklavikularni limfni čvorovi) mogu oteći u slučaju infekcija ili tumora u području pluća, grudi, vrata ili abdomena.

Limfni čvorovi mogu ostati povećani još neko vrijeme nakon što je osnovna bolest izliječena. U slučaju da su limfni čvorovi otečeni duže od mjesec dana nakon što je osnovna bolest izliječena, javite se vašem liječniku. Ako je riječ o kroničnim recidivirajućim upalama, limfni čvorovi mogu ostati otečeni doživotno.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini