ŠIJANSKA ŠUMA

KAMO ZA VIKEND: ZELENO SRCE PULE ili kako je Anton Čehov rekao: "Šume uče ljude da razumiju lijepo"

| Autor: Enes SEFERAGIĆ - ENKI


Kada biste mogli birati što biste radije bili, šuma ili ulica? Koliko god mi je smiješno i apsurdno u glavi mi uvijek zazvoni na uzbunu kada god pročitam svima nam poznat slogan "Kaštjun – zeleno srce Istre".

No, to je problem kojim će se nadam se uspješno baviti i riješiti ga oni kojima je to posao i za to su plaćeni.

Šijanska šuma mi nasuprot tome kada god je posjetim da li radi šetnje, laganog trčanja ili čega god uvijek nanovo potvrdi da je s pravom zovem Zeleno srce Pule - na rubu grada.

Zrak, vjetar, zelenilo, plavetnilo, ponegdje i pogledi uvijek mi višestruko vraćaju energiju tamo potrošenu. Što bi neki rekli, napunim si baterije. Posjećujem je često, u pravilu, bolje reći uvijek u jutarnjim satima. U to doba nema neke gužve što mi prija. No, ujutro ili popodne uvijek je užitak proći njenim označenim i neoznačenim stazama, gibati se tim prekrasnim prostorom, gledati vjetar kako raznosi lišće, slušati zvuk žirova koji sada već padaju na zemlju i nadisati se. Zraka, jer je tamo ipak boljeg mirisa i okusa nego onaj u gradu.

Nadolazeći vikend prognoziraju sunčano i burno vrijeme. Mada u Šijani među drvećem manje puše svježina se osjeti te kako joj samo ime kaže - osvježava. Iako šuma nije baš sve u hladovini. Naći ćete dosta osunčanih mjesta.

Šijanska šuma (Snimio Enes Seferagić Enki)Šijanska šuma (Snimio Enes Seferagić Enki)Šijanska šuma (Snimio Enes Seferagić Enki)

Na velikoj livadi ili među labirintima postavljenim jedva kilometar od nje. A tu su Labirint osjećaja, a u njemu se umiri, zatvori oči i duboko udahni. Život je igra u kojoj dajemo i primamo kaže labirint povezanosti. Bez obzira na naše znanje - koliko smo mudri i iskreni u životu? Pitat će nas labirint mudrosti i znanja. Labirint energije upozorava da bez obzira na sve u određenom trenutku moramo spoznati i odbaciti staro da bi napravili u sebi mjesta za novo i svježije, a za to je potrebna energija. To i još mnogo toga poručuju nam Šijanski labirinti, oni označeni ali i oni koje ćete vidjeti vi na svojem malom putovanju kroz veliko bogatstvo.

Ako niste planirali neki dalji izlet posjetite Šijanu već ovaj vikend. Jer vi to…, nastavak znate iz one reklame.

I krećite se, barem onih 10.000 koraka za zdravlje. Vjerojatno imate pametni telefon koje su, često pomislim, napravili da bi mi bili gluplji ali prebrojat će vam korake mada to uopće nije važno. Svatko ima svoju mjeru. Dugo niste posjetite Šijansku šumu? Pa to vam je još uvijek jedini besplatan, najveći i najljepši "shopping centar" u gradu i okolici u kojem ima svega što u drugima nema, vrijedi više a vraća vam točno toliko koliko ste uložili.

Preporučujem vam i to da za vrijeme boravka u šumi postite od hrane i pića, da vam se ne omakne, mada koševa za smeće ima. Šalim se, znam da dnevno u njoj boravi dosta ljudi, opuštanja ili rekreacije i sporta radi a smeća baš i ne vidim, barem ja, što me posebno raduje pa neka tako i ostane. Ukratko, kada ste u šumi, postanite dio šume i ne ostavljajte tragove.

Šijanska šuma (Snimio Enes Seferagić Enki)Šijanska šuma (Snimio Enes Seferagić Enki)Šijanska šuma (Snimio Enes Seferagić Enki)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater