Slana opasnost

Stručnjaci upozoravaju na jedan sir s rekordnom količinom natrija — može opteretiti srce i bubrege

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Mnogi obožavaju sir u raznim jelima, ali stručnjaci upozoravaju da se, uz okus, treba obratiti pozornost i na zdravstvene posljedice, donosi Index.hr.

"Mi smo ono što jedemo, kako se obično kaže. Biti informiran o tome što unosite u svoje tijelo uvijek je dobra ideja i može imati i neposredne i dugoročne zdravstvene posljedice", kaže kardiolog dr. Srihari Naidu za Parade. Dugoročne posljedice posebno se odnose na zdravlje srca i hipertenziju, koju pogoršava pretjeran unos soli. Stručnjaci su naveli koji sir sadrži najviše natrija, kako ga jesti pažljivije i koje su dobre alternative.

Najveću količinu natrija, prema riječima stručnjaka, ima parmezan. "Otprilike pet grama ribanog parmezana sadrži oko 80 do 130 miligrama natrija", otkriva liječnica dr. Natasha Bhuyan.

Kardiolog dr. Khash Hematpour dodaje da uobičajena porcija od deset grama može činiti oko deset posto dnevnog preporučenog unosa, ističući: "Prvo, navikli smo na slane grickalice i slanu hranu. Drugo, obično ne mjerimo sol koju dodajemo jelima. Treće, restorani i brza hrana često dodaju više soli nego što je prosječno kako bi hrana bila ukusna i privlačna".

"Pretjerana konzumacija natrija može opteretiti srce i bubrege"

Nutricionistica Kristina Hartman napominje da se parmezan iz specijaliziranih trgovina često prodaje bez nutritivne deklaracije, što otežava kontrolu unosa.

U usporedbi s drugim sirevima, parmezan sadrži znatno više soli. Razlog objašnjava nutricionistica Michelle Routhenstein: "Natrij u parmezanu potječe prvenstveno iz tradicionalnog procesa zrenja i salamure".

Stručnjaci upozoravaju da previše natrija negativno djeluje na srce, bubrege i probavu. "Pretjerana konzumacija natrija može uzrokovati zadržavanje vode, povećati volumen krvi i opteretiti srce i bubrege", ističe Routhenstein, dodajući da to povećava rizik od hipertenzije, moždanog udara, srčanog zatajenja i bolesti bubrega.

Ipak, naglašava da je natrij potreban tijelu. Preporuke stručnjaka za zdraviju konzumaciju uključuju kontrolu porcija i kombiniranje s namirnicama bogatim kalijem poput špinata i rajčica, a kao blaže alternative mogu poslužiti sirevi s manje natrija, poput ricotte ili mozzarelle.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama