ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

500 ljudi jelo po jedan avokado dnevno tijekom 26 tjedana. Učinak je bio neočekivan

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Prema istraživanju provedenom na uzorku od 1.008 sudionika, od čega 72% žena prosječne dobi od 50 godina, pridržavanje prehrambenih smjernica značajno se poboljšava zahvaljujući svakodnevnom uključivanju avokada u prehranu.

Ovaj eksperiment bio je usredotočen na pojedince s niskom konzumacijom avokada prije istraživanja, što znači na ljude koji su obično jeli dva (ili manje) avokada svaki mjesec.

Uzorak je bio podijeljen u dvije skupine: jedna koja je nastavila s uobičajenim prehrambenim navikama, a druga koja je svojoj prehrani dodala jedan avokado dnevno.

Nakon 26 tjedana, istraživači su analizirali promjene u prehrani obje grupe.

Što su otkrili?

Prvo, skupina koja je uzimala avokado dnevno je pokazala povećano pridržavanje prehrambenih smjernica, fokusirajući se na hranu bogatu hranjivim tvarima, ograničavajući unos hrane s visokim udjelom šećera, zasićenih masti i natrija, kao i ograničavajući konzumaciju alkohola.

No, najznačajnija promjena bila je činjenica da je grupa koja je konzumirala avokado zabilježila povećanje unosa povrća i bolji udio masnih kiselina u prehrani, dajući prednost nezasićenim u odnosu na zasićene.

Došlo je i do promjene u konzumaciji proteina: skupina koja je uzimala avokado pokazala je sklonost biljnim proteinima i plodovima mora u odnosu na druge životinjske izvore proteina.

Avokado je, ne iznenađuje, poznat kao bogat zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima, ali ključna ideja nije “sponzorirati” ovo voće, već promovirati raznoliku i nutritivno bogatu prehranu.

Ukratko, uopće nije potrebno konzumirati avokado dnevno, ali ako to potiče uravnoteženu prehranu bogatu cjelovitim namirnicama, neka tako bude.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater