prenosi lajmsku bolest

Što učiniti ako vas je ugrizao zaraženi krpelj?

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Rizik od ugriza krpelja i razvoja lajmske bolesti ovisi o mnogim čimbenicima kao što su zemljopisni položaj, godišnje doba, vrsta krpelja i koliko je dugo krpelj pričvršćen za kožu.

Iako mnogi ljudi odlaze liječniku odmah nakon uboda krpelja u strahu od lajmske bolesti, rizik od zaraze infekcijom koju prenose krpelji prilično je nizak, čak i ako je krpelj pričvršćen, hranjen i zapravo nosi uzročnik infekcije. Krpelj koji se nije zakačio (i stoga još nije popio krv) nije prenio nikakvu infekciju.

Budući da se krpelj koji prenosi lajmsku bolest obično hrani više od 36 sati prije prijenosa spirohete, rizik od zaraze lajmskom bolešću od opaženog uboda krpelja, na primjer, iznosi samo od jedan do tri posto, čak i u područjima gdje je bolest prisutna. Međutim, rizik je znatno veći ako se krpelj hranio u prethodna 72 sata, piše Nova.rs.

Bakterija koja uzrokuje lajmsku bolest, Borrelia burgdorferi, leži uspavana u središnjem crijevu krpelja i postaje aktivna tek nakon izlaganja toploj krvi koja ulazi u crijeva krpelja. Kada je aktivan, organizam ulazi u žlijezde slinovnice krpelja. Dok se krpelj hrani, mora se riješiti viška vode kroz žlijezde slinovnice. Dakle, krpelj će doslovno sliniti bakterije dok se hrani i tako prenijeti infekciju na domaćina.

Ispravan način uklanjanja krpelja je uhvatiti ga što bliže koži. Zatim ga lagano povucite unazad pazeći da ne oštetite krpelja. Ako neki dijelovi krpelja ostanu u koži, oni će se sami ukloniti.

Ako osobu ugrize vrsta krpelja koja prenosi lajmsku bolest, savjetuje se jedan od dva pristupa:

– Promatrajte i liječite ako se pojave znakovi ili simptomi infekcije;

– Odmah liječite preventivnim antibiotikom.

Ako se osoba koja se boji zaraze lajmskom boreliozom obrati liječniku, liječnik procjenjuje je li potrebno preventivno liječenje antibioticima. Tretman se provodi samo kod osoba koje ispunjavaju sljedeće kriterije:

– Pričvršćeni krpelj identificira se kao odrasli krpelj ili krpelj nimfa koji prenosi lajmsku bolest;

– Procijenjeno je da je krpelj bio pričvršćen 36 sati ili više (na temelju toga koliko je krpelj bio mokar ili koliko je vremena prošlo od izlaganja na otvorenom);

– Antibiotik se može dati unutar 72 sata od uklanjanja krpelja;

– Pacijent nije alergičan na ovaj antibiotik.

Znakovi lajmske bolesti

Bez obzira na to je li nakon uboda krpelja upućen liječniku ili ne, ugrižena osoba (ili roditelji, ako je dijete u pitanju) trebaju promatrati područje ugriza zbog širenja crvenila koje bi upućivalo na karakteristični “erythema migrans”. Kod osoba s njime osip se pojavljuje unutar mjesec dana od uboda krpelja (obično unutar tjedan dana od uboda krpelja).

Ako se pojavi osip ili drugi znakovi ili simptomi koji upućuju na lajmsku bolest, osoba bi trebala posjetiti liječnika radi pravilne dijagnoze i liječenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum