MAMIN KUTAK

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto: Freepik.com)

Ilustracija (Foto: Freepik.com)


Dok neke bebe grčevi potpuno zaobiđu, većina beba ipak prolazi kroz fazu grčeva koji mogu trajati tek nekoliko dana, pa sve do nekoliko tjedana.

Grčevi se obično javljaju najmanje tri dana u tjednu, obično u isto doba dana, najčešće je to u popodnevnim satima. Ako je dijete zdravo, nahranjeno, u suhoj peleni i ne postoji razlog za plač, tada se vjerojatno neutješan plač javlja upravo zbog grčeva. Nedonoščad ima veći rizik za pojavu grčeva.

Grčevi kod beba povezuju se s anksioznošću majke, postporođajnom depresijom i češći su kod prvorođene djece, kao i kod djece starijih rodilja.

Grčevi ne ostavljaju nikakve posljedice na vašu bebu, već beba osjeća tek trenutnu nelagodu ili blagu bol uslijed otežanog probavljanja hrane zbog nedovoljno razvijenih crijeva, piše Mamin kutak.

Ako želite pomoći bebi, prvi korak je pokušati ju umiriti fizičkim kontaktom te masiranjem trbuščića kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Isto tako, nošenje bebe u uspravnom položaju, uz lagano ljuljuškanje može umiriti bebu i smanjiti grčeve. Prilikom hranjenja važno je podizati bebu da podrigne. Kod beba koje se hrane na bočicu važno je pronaći idealnu bočicu koja bebi onemogućava uvlačenje zraka, već guta samo mlijeko.

U nekim slučajevima grijanje bebinog trbuščića termoforom ili toplim ručnikom može pomoći kod grčeva.

Premda postoje brojne kapi na prirodnoj bazi, jedino što se pokazalo učinkovito u borbi protiv grčeva jest davanje probiotika bebi.

Ako beba dobro napreduje te ne pokazuje nikakve znakove bolesti tada nema razloga za odlazak liječniku.

Izvor: Mamin kutak

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum