MAMIN KUTAK

Zašto dolazi do pojave tjemenice?

| Autor: Glas Istre
(Foto: Freepik.com)

(Foto: Freepik.com)


Tjemenica je naziv za perutanje kože glave te se uglavnom pojavljuje kod novorođenčadi i beba starih do 3 mjeseca.

Bebu tjemenica ne boli i ona nije zarazna ali ponekad može biti dosadna te će trebati strpljenja i malo drugačija njega dok u potpunosti ne nestane. Može se pojaviti vrlo brzo nakon rođenja, a uglavnom nestaje do 3. mjeseca starosti bebe, piše Mamin kutak.

Premda točan uzrok nije pronađen, tjemenica se češće pojavljuje kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom i kod beba s većom porođajnom tjelesnom težinom.

Nekada se tjemenicu povezivalo s lošom higijenom, no tjemenica i loša higijena uopće nisu povezani. Kada dolazi do pojačanog lučenja lojnih žlijezda taj sebum onemogućava ljuskicama da otpadnu, već one ostaju slijepljene masnim sebumom.

Prilikom uklanjanja tjemenice nikako nemojte čupkati i trgati tjemenicu koja je još slijepljena uz bebinu kožu kako ne biste napravili ranice koje mogu biti pogodno tlo za razvoj brojnih bakterija. Postupak uklanjanja možda će biti potrebno ponoviti nekoliko dana za redom dok u potpunosti ne nestane.

Tretiranje tjemenice se savjetuje nekoliko sati prije kupanja ili u večernjim satima.

Ako ništa ne pomaže kod uklanjanja tjemenice, a beba je starija od 4 mjeseca, savjetuje se s liječnikom kako biste utvrdili radi li se možda o nekoj vrsti dermatitisa

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini