MAMIN KUTAK

Beba u kući: Top 5 stvari koje novopečenim roditeljima zadaju najviše glavobolja

| Autor: Glas Istre
(Foto: Freepik.com)

(Foto: Freepik.com)


Dolazak prinove u obitelj jako je velika promjena za sve članove obitelji. Često je tu prisutan i strah i brojne nedoumice hoće li znati dobro brinuti o bebi.

Danas vam donosimo “mini uputstva za korištenje” koja bi mogla olakšati život svim novopečenim roditeljima. Vrlo je važno pitati. Bez obzira što točno vam muči, uvijek se možete posavjetovati s majkom, bakom, prijateljicom ili patronažnom sestrom, piše Mamin kutak.

Uz to, vrlo je važna pomoć partnera, pa tako prvi tjedni nakon dolaska često budu pomalo magični i nestvarni, ali i vrlo fizički i psihički zahtjevni, kada roditelji zajedno krenu u sve to, osim povezanosti s djetetom i njihov međusobni odnos će se produbiti i dodatno ćete se povezati.

Kojih je to top 5 problema koji najčešće muče roditelje malih beba?

Pelene

Kada, kako i koliko često ih je potrebno mijenjati? Nažalost, ne postoji jednostavan i kratak odgovor. Važno je pratiti bebu i osluškivati njezine potrebe. Bebe koje više jedu zahtijevat će i češće promjene pelena, ritam će ovisiti i dojite li ili beba jede adaptirano mlijeko, ali i koliko su razvijena njezina crijeva. Mjehur novorođenčeta je malen, pa će beba isprva mokriti tek 50ml dnevno, no vrlo brzo će se to povećati i na više od 200 ml.

Dodatno, u prvim tjednim kada je stolica rijetka moguće je da će ponekad i svakak pelena “promočiti”, isprobavanjem drugog modela pelena mogli biste doći do nestanka ovog problema.

Odjeća

Mnogi novopečeni roditelji se često boje da je bebi hladno, pa ju često i previše oblače. Iako novorođenče još uvijek ne može znojenjem regulirati svoju tjelesnu temperaturu, dovoljno je da beba ima tek jedan sloj odjeće više od vas, a tu naravno govorimo o laganoj pamučnoj odjeći ugodnoj za osjetljivu bebinu kožu.

Za prve tjedne birajte benkice koje se kopčaju sprijeda, jer bodiji koji se oblače preko glave često su roditeljima vrlo stresan odabir dok je novorođenče još maleno i krhko.

Spavanje

Možda će vam se činiti kao da spavanje više ne postoji, no beba spava svojim ritmom kojem se lakše prilagoditi nego ga ignorirati. Ne sramite se tražiti pomoć u kuhanju, čišćenju i pospremanju kako biste mogli odmoriti kada i beba. Izbjegavajte jako svjetlo i zvukove, bebi, baš kao i vama, za kvalitetan san treba opuštajuća atmosfera, ugodna temperatura i dovoljno svježeg zraka.

Kupanje

Prvo samostalno kupanje beba često je vrlo stresno za roditelje, no vrlo brzo će postati tek uobičajena rutina u kojoj će cijela obitelj uživati. Kupanje se ne preporučuje dok pupak ne otpadne i rana se u potpunosti ne osuši. Nakon toga nije potrebno koristiti posebne šampone, dovoljno je bebu mekanom krpicom prati u toploj vodi uz eventualno dodavanje bademovog ulja ako beba ima suhu kožu.

I kupanje je, baš kao i spavanje, rutina koja umiruje bebu i zato se preporučuje bebu kupati netom prije hranjenja i spavanja, preporučuje Mamin kutak.

Hranjenje

Neovisno o tome dojite li ili beba jede adaptirano mlijeko, upravo hranjenje novorođenčeta je često vrlo stresno roditeljima. Ako želite dojiti, a ne uspijevate, tražite pomoć već u bolnici. Često bebama treba pomoć kako bi naučile pravilno uhvatiti bradavicu jer u suprotnom, koliko god mlijeka bilo, beba ga neće moći navuči. Ako imate mlijeka, no dojenje vam ne polazi od ruke, pokušajte se izdojiti i bebi dati vaše mlijeko na bočicu.

U slučaju da krećete s adaptiranim mlijekom, na vrijeme nabavite bočice i hranu. Određene adaptirane formule ponekad ne odgovaraju bebi, pa ako primijetite da je beba nemirna, da puno bljucka ili ima grčeve, pokušajte promijeniti adaptirano mlijeko.

Kako će beba rasti, tako će rasti zapremnina želuca, pa će obroci postajati sve veći i s većim razmacima između hranjenja. Ako beba lijepo raste i napreduje, to je najbolji pokazatelj da dobiva baš sve što joj je potrebno. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter