NEW YORK

Retro vagoni njujorške podzemne željeznice raduju zaposlenike, turiste i Njujorčane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njujorške gradske vlasti su tijekom blagdanske sezone podzemnu željeznicu obogatili jednim retro vlakom koji će putnike podsjetiti na tridesete godine prošlog stoljeća u Velikoj jabuci. 

Vlak pod nazivom "Holiday Nostalgia Train" čini osam vagona koji su vozili linijama gradske podzemne željeznice od 1930. do otprilike 1970. godine prošlog stoljeća. 

Njujorčani i turisti već uživaju u vožnji uočavajući sličnosti i razlike između modernih vagona podzemne željeznice i onih iz prošlosti. Ukrašeni božićnim vijencima, retro vagoni odražavaju art-deco estetiku iz doba Velike depresije. 

Sjedala su tapecirana ratanom, stanice se najavljuju analognim signalima, a zidovi vagona puni su starih reklama, poput primjerice onih za ratne zajmove ili za sapun koji stoji 5 centi.

Naravno, klima uređaj ne postoji, ali zato ventilaciju vagona jamče stropni ventilatori i otvori iznad prozora uz - puno buke. Neki se zaposlenici podzemne željeznice i putnici odijevaju u vintage uniforme ili odjeću kako bi se što bolje uživjeli u prošla vremena. 

"Blagdanska vožnja našom retro podzemnom željeznicom divan su način da iz prve ruke nešto naučimo o njezinoj povijesti", kaže Andy Byford, predsjednik tvrtke New York City Transit Authority.

Ovi su vagoni "pet desetljeća služili Njujorčanima i nastavljaju ih podsjećati na bogato nasljeđe New York City Transita", dodao je.

Vožnja stoji jednako kao i redovna za podzemnu željeznicu, 2,75 dolara, a vlak vozi svake nedjelje tijekom prosinca na liniji F. Početna je stanica na Drugoj aveniji. 

Potpuni raspored može se pronaći na web stranici Prometnog i tehnološkog muzeja u New Yorku.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini