KATHMANDU

Nepal dočekao prvu grupu penjača na Everest od početka pandemije 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tim penjača, članova bahreinske Kraljevske garde stigao je u Nepal na proljetnu ekspediciju na Mount Everest, priopćile su u utorak vlasti te zemlje. 

Od početka pandemije koronavirusa početkom 2019., nijedan penjač nije se uspeo na Mount Everest s nepalske strane.

Tim koji čini 13 državljana Bahreina i troje Britanaca, u ponedjeljak je sletio u zračnu luku u Kathmanduu posebnim zrakoplovom bahreinskih obrambenih snaga, rekao je šerpa Chhang Dawa iz Seven Summit Treksa, komercijalnog operatera sa sjedištem u Kathmanduu.

Trenutačno su penjači u jednotjednoj karanteni, kroz koju moraju proći svi turisti koji ulaze u Nepal.

Nepalsko veleposlanstvo u Bahreinu je izvijestilo da će grupa, koja se prošle godine popela na planinu Lobuche (6119 metara) i planinu Manaslu (8163 metra), u Nepalu ostati 80 dana te će se pokušati popeti na najviši svjetski vrh.

Ekspediciju organizira bahreinska Kraljevska garda, a jedan od članova tima je član bahreinske kraljevske obitelji, stoji u priopćenju veleposlanstva.

"Procjenjujemo da je više od 300 penjača zainteresirano za uspon na vrh Everesta tijekom ove proljetne sezone koja počinje u ožujku", rekla je Meera Acharya, direktorica nepalske Turističke zajednice.

"Naša je anketa pokazala da bi za uspon na Mount Everest ove sezone moglo biti zainteresirano oko 300 penjača, no točan ćemo broj znati tek nakon izdavanja dozvola", rekla je Acharya.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom