HOĆE LI OVO SMANJITI GUŽVE NA CESTAMA?

VIDEO / Leteći taksi-dronovi počeli s probnim letovima za putnike

| Autor: Glas Istre
(Foto: Twitter)

(Foto: Twitter)


Izraelske vlasti pokrenule su prve probne letove tzv. taksi-dronova u sklopu svoje Inicijative za dronove (INDI), s ciljem da u budućnosti omoguće prijevoz putnika i tereta ovim letjelicama, prenosi Index.hr.

Ovaj dvogodišnji pilot-projekt ima za cilj stvaranje nacionalne mreže dronova koji će se koristiti za prijevoz putnika, piše izraelski 24 News.

Glavni cilj projekta je omogućiti brz i efikasan prijevoz putnika i tereta te smanjiti gužve na cestama diljem Izraela. Također, projekt ima za cilj unaprijediti komercijalnu i javnu uslugu prijevoza.

Ministrica prometa Miri Regev istaknula je da je ovo prva inicijativa te vrste u svijetu koja ima širok i multidisciplinaran pristup ispitivanju novih tehnologija, uključujući transport tereta i kasnije ljudi.

Projekt također istražuje sve aspekte, uključujući zakonsku regulativu koja će biti potrebna za komercijalni rad dronova. Druga faza izraelskog projekta letećih taksija započela je u siječnju i uključivala je ulaganje od oko 60 milijuna dolara u razvoj dron-infrastrukture.

"Nacionalni projekt razvoja dronova planira testirati i aktivirati desetke dronova čiji će rad biti analiziran jednom tjedno. Izrael je jedan od svjetskih lidera u ovoj oblasti, a eksperiment proveden u ponedjeljak predstavlja važnu prekretnicu u ovoj inicijativi", navodi izraelski 24 News.

Kako bi dronovi mogli sigurno letjeti zračnim prostorom, INDI planira uspostaviti nadzor zračnog prostora za dronove, koji će funkcionirati na sličan način kao postojeća kontrola letova.

"Sustav će omogućiti paralelno letenje različitih vrsta dronova u različite svrhe. Na tom području surađujemo s drugim subjektima, uključujući izraelske zračne snage", izjavili su iz organizacije INDI.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum