DIREKTOR HRVATSKE UDRUGE TURIZMA

Veljko Ostojić o pripremama za turističku sezonu: Ako želimo ostvariti rezultat kao 2020. ili bolji, a za što imamo šanse, TREBAMO SE MAKSIMALNO FOKUSIRATI

Smatram da bi sama najava datuma početka sustavnog cijepljenja turističkih djelatnika i pravilno komuniciranje te vijesti prema našim gostima značajno povećala interes za ljetovanjem u Hrvatskoj, poručuje Veljko Ostojić

| Autor: Marcello ROSANDA
Veljko Ostojić (Snimio Milivoj Mijošek)

Veljko Ostojić (Snimio Milivoj Mijošek)


U pripremi turističke sezone ključno je osigurati prihvatljive uvjete putovanja i ulaska u Hrvatsku, siguran boravak u zemlji kroz cijepljenje turističkih djelatnika i široku mrežu testiranja brzim i jeftinijim testovima, poručuje direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

- Već smo na kraju ožujka i ako želimo ostvariti rezultat kao 2020. ili bolji, a za što imamo šanse, trebamo se maksimalno fokusirati na pripremu sezone, kaže Ostojić. U tom kontekstu smatra iznimno važnim to što se bilateralno razgovara s ključnim tržištima o uvjetima putovanja i što je više puta javno rečeno da će se turistički radnici prioritetno cijepiti.

- Ne mislim da bi turistički djelatnici, neovisno o važnosti sezone, trebali biti procijepljeni prije prioritetnih skupina. Međutim, smatram da je uzaludno cijepiti turističke djelatnike sredinom srpnja. U svakom slučaju, to bi trebalo biti nakon što se procijepe prve dvije prioritetne skupine, pojašnjava Ostojić.

Cijepljenje turističkih djelatnika imalo bi veliki promotivni učinak za turizam u Hrvatskoj, a polovica svibnja je okvirni rok kada bi to trebalo biti provedeno, ističe Ostojić. Na pitanje o mogućoj suradnji države i hotelijerskih kuća u vidu cijepljenja turističkih radnika, Ostojić tvrdi da je eventualno cijepljenje turističkih djelatnika stvar medicinske struke te da se provodi putem zdravstvenog sustava. Pritom ne vidi kako bi hotelijerske kuće mogle sudjelovati u tom procesu osim u logističkoj potpori prilikom samog cijepljenja.

- Smatram da bi sama najava datuma početka sustavnog cijepljenja turističkih djelatnika i pravilno komuniciranje te vijesti prema našim gostima značajno povećala interes za ljetovanjem u Hrvatskoj, poručuje Ostojić.

Promatrajući prije svega što čini konkurencija i nama najznačajnije emitivne zemlje, sasvim je sigurno da treba osigurati brze testove za turiste, i to prije Uskrsa, tvrdi Ostojić. Ako je to standard u nama susjednim zemljama, to moramo učiniti i mi, ističe on.

- Mi se kao država moramo okrenuti brzim antigenskim testovima. Za sada priznajemo jedino PCR testiranja, što nije dobro ako želimo imati uspješnu sezonu. Zemlje kao što su Njemačka, Austrija, Italija i Slovenija priznaju i određene antigenske testove, koji su praktički na razini PCR testova po stupnju pouzdanosti, a koštaju puno manje, kaže Ostojić dodajući da bi tako pojednostavili i pojeftinili ulazak u zemlju.

Tako bi gost, pojašnjava Ostojić, ukoliko ima određene simptome izbjegao dugo čekanje u redu, pa bi na jednom od punktova mogao obaviti brzo testiranje, platiti stotinjak kuna i dobiti rezultate nakon desetak minuta. Napominje da su neki hotelijeri već krenuli u pripreme takvih punktova, no o tome se još razgovara čekajući konačnu odluku države.

- Moguće je da se uspostave i dodatne turističke ambulante za tu svrhu. No, dok se ne priznaju antigenski testovi za ulaz u državu, ne može se ništa definitivno planirati, kaže Ostojić.

Nužnim u pripremi i realizaciji ove sezone Ostojić smatra i osigurati proaktivnost hrvatske diplomatske mreže, jer se, kako upozorava, ne bi smjele ponoviti određene prošlogodišnje greške kada su "neke zemlje donosile za nas pogubne odluke, a mi nismo na vrijeme imali informacije da se će se to dogoditi".

Za prijedlog EK oko tzv. Covid putovnica ili zelenih, digitalnih propusnica kaže da je to dobra inicijativa, ali da ne smijemo čekati formaliziranje tog dogovora.

- Najbolje što možemo je iskoristiti osnovne okvire sadržaja tog dokumenta i jasno reći da sve tri kategorije ljudi koje će u budućnosti dobiti tzv. zelenu propusnicu - oni koji imaju potvrde da su cijepljeni, da su preboljeli covid-19 i koji su se testirali odgovarajućim testovima neposredno prije ulaska u zemlju - mogu bez ikakvih ograničenja ući u Hrvatsku i u njoj boraviti, kaže Ostojić.

Prvi ozbiljniji turistički promet očekuje se krajem svibnja, a kakva će biti nadolazeća sezona u odnosu na lanjsku ne možemo prognozirati, obzirom da se situacija oko virusa mijenja iz dana u dan, kaže Ostojić ali napominje da se možemo eventualno nadati boljim rezultatima nego što su bili lani, no daleko lošijim od onih 2019. godine. Do svibnja se ne očekuje ni neka veća promjena oko ograničenja u međunarodnim putovanjima zbog pandemije kakva su trenutno na snazi, no bez obzira na sve Ostojić zaključuje da moramo učiniti sve da dolazak u Hrvatsku bude što jednostavniji, boravak siguran, a brzi i jeftini testovi dostupni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter