GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: THE OUTLAW CHEF

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: "Tri praščića ali bez svinjetine" (Pizza od tri slijeda)

| Autor: The Outlaw Chef


Krećemo se, razmjenjujemo mišljenja, riječi, gluposti i iskustva... a ponekad u miksu gore navedenih činjenica nikne hvalevrijedna ideja, koja se uz nekoliko "vremenskih kapi" pretvori u djelo...

Tako je ovih dana u hol hotela došao jedan čovik, kojeg osobno nisam poznavao, ali djelovanjem osobnih obveza i sudbine... već smo bili u autu i jurili s "hrpom dobre hrane" prema Vižinadi... malom vinarskom selu... boce vina... ispijanje… nazdravljanje... kuhanje... malvazija, bruschette s tikvicom i repom kozice... merlot, rižoto od hlapa, kanaštrela na divljem češnjaku i blitvi flambirana domaćom rakijom... pa opet zdravica... pa govori... bla, bla, bla... riječ po riječ... pa opet u auto... i evo nas u Labinu ispred pizzerie "Pineta"…

 Pizzaiolo Emin Mrkaljević i  kuhar Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef (Snimila Tea Tidić)

"Tip je kralj... kralj od pizze, zove se Emin, moraš ga upoznati i popričati s njime"

...i eto tako, nakon upoznavanja i razgovora, nastalo je nekoliko ludih "gastro projekata"... a ovaj je bio prvi na našem popisu...

Emin i ja u zgradi gradske tržnice "rokamo" po pizzama i u sebi psujemo tehnologiju na kojoj kuhamo...

"Tri praščića ali bez svinjetine" (Pizza od tri slijeda) by The Outlaw Chef

Složenost: psst! hahahahah... ne pitaj…

Sastojci za tri slijeda jela i 4 osobe:

Prvi slijed, predjelo: Margerita s tijestom od kurkume

  • 600 g tijesta s kurkumom
  • 1 dcl polpe od pomidora
  • 8 listova basilica
  • 0,5 dcl maslinovog ulja

Drugi slijed: "Pizza Očalinka"

  • 600 g tijesta za pizzu
  • 2 očade (ribe) od 30 do 35 dkg svaka
  • stručak mladog luka
  • korijen koromača
  • 1 limun
  • 1 tikvica
  • 4 česna češnjaka
  • 1,5 dcl malvazije
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • prstohvat cvijeta morske soli
  • čajna žličica crvenog i zelenog papra u zrnu (jedna žličica pomiješanog papra)
  • 10-ak šeri pomidora
  • 20-ak dkg rokule

Treći slijed, desert: "Pizza slatkih strasti"

  • 600 g tijesta za pizzu od integralnog brašna
  • 200 g oraha
  • 200 g suhih šljiva
  • 200 g skute
  • jušna žlica meda
  • 100 g 100%-tnog kakaovca
  • 20 g prirodnog 100%-tnog ekstrakta Arabic kave
  • 1 limeta
  • 0,5 dcl maslinovog ulja

Priprema:

Sva tri gore navedena tijesta za pizzu razvući i istovremeno ih staviti peći u pećnicu na 250 stupnjeva C, 10 minuta.

Za prvu pizzu Margherittu, polpu, mozzarelu i basilico staviti na tijesto (prije stavljanja u pećnicu).

Tijesto za drugi slijed, glavno jelo peći bez priloga po njemu, čisto... dok na desertno tijesto za treći slijed, staviti orahe, suhe šljive, skutu i jušnu žlicu meda, dok rastopljeni kakaovac, kojeg smo rastopili, uz konstantno miješanje žlicom u okrugloj metalnoj zdjeli na loncu s vrelom vodom, i dodali žličicu meda, 0,5 dcl maslinovog ulja, pola čajne žličice 100%-tnog prirodnog ekstrakta Arabic kave (ako ga nemate dodajte 3 do 5 žličica bilo koje mljevene kave... bit će OK), u tu rastopljenu smjesu uz konstantno miješanje naribamo koricu od limete...

"Tri praščića ali bez svinjetine" (Pizza od tri slijeda) by The Outlaw Chef (Snimila Tea Tidić)

Sve ovo prelijemo jušnom žlicom po desert pizzi nakon što ju izvadimo iz pećnice…

Dakle ostaje nam opisati samo nadjev za pizzu 2 slijed - glavno jelo: narezati na kriške korijen koromača i popržiti s obje strane na maslinovog ulju u dubljoj tavi…

Dvije očišćene i posoljene očade izdinstamo u poludubokoj tavi s poklopcem na prstu malvazije, 0,5 dcl maslinovog ulja i krupno nasjeckanom mladom luku... cca po 3 do 4 minute po svakoj strani ribe...

Pizzaiolo Emin Mrkaljević i kuhar Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef (Snimila Tea Tidić)

Nakon što smo izdinstali ribu, po tijestu kojeg smo izvadili iz pećnice prelijemo žlicom malvaziju, maslinovo ulje i mladi luk... po tome stavimo meso očade (na krupno) kojeg smo prethodno očistili od kostiju, zatim izdinstani korijen koromača, komade šeri rajčice izrezane na četvrtine, polovine i fete, 4 česna češnjaka koje smo izrezali na što tanje fete, pobacamo po svemu šaku rokule... zatim uzmemo ribež, i na najkrupnijim rupama po svemu naribamo sirovu tikvicu, a nakon toga na ribežu na najsitnije naribamo koricu limete po pizzi... sve ovo prelijemo još jedanput, maslinovim uljem , "bacimo" prstohvat crvenog i zelenog papra u zrnu i - Dobar Tek!

Što se dešava? ...dešava se to da toplina tijesta zagrijava maslinovo ulje, tanke listiće češnjaka i sitno naribanu koricu limete prožimajući svojim esencijama tijesto, meso ribe, naribanu tikvicu i eter oko nas... te nas omame mirisi namirnica koje se nalaze ispred našeg nosa, prije nego ih zagrizemo... uhhh... uživajte.

The Outlaw Chef

Recept by The Outlaw Chef

Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...

Redovno za čitatelje Glasa Istre osmišljava originalne recepte te na Radio Maestralu vodi kulinarsku emisiju "Cukar i sol".

Jednom riječju - GASTRONAUT...

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum