Ranojutarnja zimska šetnja pulskim merkatom... pregršt OPG-ova... pregršt mirisa... boja... šećem tako lagano u potrazi za inspiracijom... upijam boje mirise, glasove... i eto pomislim na francuski toast "Madame Croque" (kruh, bešamel umak, sir, šunka jaje na oko)... "Dio Can!... ča smo mi u Istri štupidasti da ne moremo imati kako ovi francuzi svoj toast?!"
...he,he he...normalno da nismo... dakle danas pripremamo istrijanski toast "šjora Foška", rođen kao ideja na pulskoj tržnici...
Sastojci for ohne osobu:
Feta kruha
jedno jaje
feta istarske pancete
par listova mlade blitve
feta kapule ili mladi luk na pola (zavisi što pronađete)
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Iskuhajte minut, dva par listova blitve u kipućoj slanoj vodi te ih odmah stavite u hladnu vodu s ledom da se na minut ohlade (na ovaj način listovi zadržavaju boju i oblik), zatim ih izvadite iz vode i procijedite...
Prepržite fetu kruha na obje strane na maslinovom ulju soli i papru dok kruh lagano ne posmeđi na svojoj površini, zatim ga maknite iz tave...
Na istoj tavi nastavite pržiti kolutiće luka (ili mladi luk na pola) i fetu istarske pancete, čim luk lagano posmeđi i panceta postane malo hrskava maknite ih s izvora topline, zatim u tavi ispecite jaje na oko.
Na plitki tanjur prvo stavite fetu kruha, pa na njega jaje na oko , s jedne strane bjelanjka stavite par listova mlade blitve koju ste iskuhali a s druge kolutić pržene kapule, po preko stavite fetu pržene pancete i uživajte u istrijanskom tostu "šjora Foška"....
Pulska tržnice, hvala ti na inspiraciji!
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.