Nabaviti sjemenke chillija na ovaj ili onaj način... ja sam svoje nabavio tako što sam kupio plod chillija pa iskoristio početkom ljeta chilli papriku a sjemenke osušio, pa sredinom ljeta posadio u vazu na prozorskoj dasci, zalijevao ih dok su bile mladice i svako jutro kad bi ih zalio gledao kako napreduju i rastu, sve dok ovih dana nisu izrasli plodovi spremni za berbu...
Ako nemate vremena i ambicije za uzgojem... vi svoju chilli papričicu jednostavno možete kupiti u butigi, merkatu ili na kakvom OPG-u.... dakle... vežite se - polijećemo!
Sastojci:
Priprema:
S nožem na dasci ugrubo isjeći i usitniti komade 100% kakaovca ili čokolade za kuhanje...
Staviti lonac na pol napunjen s vodom da se kuha, a na njega staviti okruglu metalnu zdjelu u koju ubacimo komade čokolade za kuhanje, pa kad je čokolada otprilike na pol rastopljena, dodamo 1,5 dcl maslinovog ulja, pa sve to lagano umiješamo...
Kada smjesa postane kompaktna u nju nadolijemo jušnu žlicu ruma...
Sve ovo i dalje lagano miješamo, pa dodamo unutra na sitno nasjeckane dvije ljute chilli papričice bez sjemenki i pola jušne žlice 100%-tne arabic paste od kave ili ako nemamo pastu tri jušne žlice sitno samljevene espresso kave za kuhanje...
Sve ovo konstantno i dobro miješamo na laganoj temperaturi nekih 5 do 7 minuta, pa zatim maknemo s izvora topline i miješamo dalje žlicom, sve dok se temperatura unutar smjese ne spusti na cca 37 stupnjeva Celzijevih - ako nemate termometar za mjeriti temperaturu namirnica, onda jednostavno prislonite vanjsku stranu dlana na zdjelu i ako vam prilikom dodira temperatura nije pretopla... to je to...
Smjesu lagano ulijte u kalupe (ako nemate kalupe za praline ili čokoladu, ništa zato, možete iskoristiti i one od bombonjera i čokolatina to jest ambalažu, koje ste kupili ili dobili od nekog na poklon i pojeli ih...) u koje ste prethodno po dnu poslagali sušeno voće...
Kada se smjesa u kalupu ohladi na sobnoj temperaturi ostavite ju na par sati u frižider da još više očvrsne...
Nakon toga vaša je čokolada spremna za uživanciju i konzumiranje...
…that's all folks!
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.