Eto i kraja ove godine... pomalo se privukao i dalje noseći za sobom blago apokaliptični scenarij hollywoodskih filmova...
Samo srećom da hollywoodski filmovi vajk imaju srećan završetak, pa će tako i ovaj naš film imati... ah misli mi lutaju...
Ali vratimo se gastronomiji - iako je sve povezano, svaka umjetnost, svaka grana filozofije, svaki rat, svaki mir, svako živo i neživo biće... pa tako i ja danas povezujem u sladoledu, jabuku i ružmarin, a blagoslivljam ih maslinovim uljem... gdje si sad Kriste, da navratiš malo na sladoled... dakle...
Složenost: Zahtjevno i uz dobru muziku zabavno
Sastojci za 4 štabele osobe:
Za prhko tijesto:
300g glatkog brašna
2 jaja
15-ak dkg badema
0,5 dcl ruma (ja sam koristio Diplomatico, al može i bilo koji drugi, samo da nije onaj "sakramentski" "room" za kuhanje)
0,5 dcl maslinovog ulja
jedan grejp
2 jušne žlice meda
15 do 20 dkg bijele čokolade za kuhanje.
Za sladoled:
0,5 kg jabuka
grančica ružmarina
0,5 dcl maslinovog ulja
jedna jušna žlica meda
Priprema:
Za prhko tijesto umijesite rukom u zdjeli 300 g brašna, dva jaja (ali bez ljuske), dvije jušne žlice meda, 20 dkg bijele čokolade za kuhanje nasjeckane nožem na srednje i sitne komade, 15-ak dkg badema nasjeckanog nožem na sitne komade, 0,5 dcl ruma, 0,5 dkg maslinovog ulja...
Kad izmijesite, tijesto formirajte u kuglu, pa ga zamotajte u najlonsku foliju i ostavite da odleži 30-ak minuta u frižideru...
Dok tijesto odmara u frižideru, narežite nožem jabuku na kockice, onu sredinu koja ostane nemojte baciti, izvadite košćice iz nje pa ju stavite kuhati u 1,5 l vode...
Jabuku koju ste izrezali na kockice stavite u vatrostalnu posudu s jednom grančicom ružmarina koju smjestite ispod kockica od jabuke, prekrijte maslinovim uljem pa pecite u već zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 20 minuta.
Nakon 20 minuta jabuku izvadite iz pećnice pa ju prokuhajte u već zakipjelom kompotu kojeg ste stavili kuhati od ostataka sredine jabuke nekih 5 minuta.
Smjesa sada već sliči marmeladi - maknite ju s vatre, dodajte žlicu meda i sve dobro izgnječite ručnom gnječilicom (to je ona za pire krumpir), ili ako vam se ne da - ubacite u blender i izblendajte. Smjesu zatim stavite u zamrzivač nekoliko sati da se zaledi...
Zatim, izvadite loptu od tijesta kojeg ste pustili u frižideru da odstoji, možete ju staviti u kalup, a i ne morate - dovoljno ju je u vatrostalnoj posudi što tanje razvući, posudu prije nego stavite tijesto namažite maslinovim uljem pa ju pecite 30-ak min na 170 stupnjeva u već zagrijanoj pećnici.
Nakon što izvadite prhko tijesto iz pećnice, ono je sada prilično tvrdo… ali ne brinite, niste ništa pogriješili... tako treba biti...
Ispečeno tijesto prelijte mješavinom soka jednog grejpa i 0,5 dcl ruma da se upije u tijesto i smekša, pa ga zatim, kad se ohladi iskomadajte nožem i položite na tanjur za serviranje.
Odite zatim do zamrzivača po zaleđeni sladoled od jabuke, prelijte površinu zaleđenog sladoleda maslinovim uljem pa ga zatim dobro izbodite iglom za led (ili ako nemate tupim kuhinjskim nožem) sve dok sladoled ne postane kremast... vidjet ćete dok plasirate nekoliko stotina uboda u minuti u zamrznutu smjesu kako to terapeutski i smirujući djeluje na vas, i odvodi u eter sav bijes i negativu nagomilanu duboko u vašoj duši...
Sada uzmite žlicu za kuglice za sladoled, ako ju nemate možete i jušnu žlicu... njome zagrabite dobiveni sladoled i položite ga povrh zdrobljenog prhkog tijesta, prelijete sve s nekoliko kapi maslinovog ulja... i... uživajte u okusima slatke pobjede... zdravo.
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.