GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: THE OUTLAW CHEF

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Rubikov pomidor

| Autor: The Outlaw Chef


Život i strast... to je cool dobitna kombinacija... čekam da mi jedan frajer dostavi bifteke... testirati ću ih... zaista... dr. Aldin započinje svoju znanstvenu istragu, o tome koji je biftek bolji...

I kao u nekom "food detective" romanu, glavni detektiv unajmljuje "starog food žbira" Outlawa, da baci oko na ulicu, gdje se tko kreće, tko se s kime druži, i tko ima bolje društvo... to jest tko je kvalitetnija osoba, iliti kvalitetnije meso...

Sonde koje mjere unutarnju toplinu namirnica prilikom termičke obrade, PH tester za meso, 4k kamera, food rasvjeta, foto aparat, mikrofoni... sve je spremno.

Već je 8.30 ujutro, eksperiment započinje u 9.00, ali nitko ne dolazi, nitko ne kuca na vrata... mesa nema... f@#k!

Eksperiment se obustavlja za idući tjedan... što sad?! Pa ništa... umjesto da se ljutim bez razloga, napravit ću nešto jednostavno, neobično i dobro!

Izlazim na pulsku tržnicu... šarenilo boja, mirisa, žamor oldschool šjorica i gradskog prometa me opio i bacio u trans... uzimam 8 pomidora, dvije šake svježeg bosiljka, zaustavljam se na štandu sa sirevima i uzviknem šjoru iza pulta da mi "cepne" full debelu fetu gaude...

Vraćam se u studio, i gledam u pomidor, dok stoji na dasci za rezanje... gotovo da je okrugli... "e pa nećeš to više biti!" - pomislim ja dok vadim iz drvenih korica svojeg ultra oštrog "Seki Japanera" i u nekoliko poteza okrugli pomidor pretvaram u kocku...

"Oooo! Pa to je kao Rubikova kocka!", uzvikne radio voditelj Ivo... Dakle, krećemo... 3, 2, 1...

Rubikov pomidor by The Outlaw Chef

Sastojci za 4 osobe:

  • 8 srednjih pomidora
  • 1 šaka listova svježeg bosiljka
  • prstohvat krupne morske soli
  • čajna žličica friško samljevenog šarenog papra
  • 20 dkg gauda sira
  • 1,5 dcl maslinovog ulja...

Priprema:

Oštrim nožem izrezati rubove pomidora tako da od njega dobijemo kocku. Tankim nožem za filetiranje, kroz sredinu pomidora napraviti tanak i dubok rez. U taj rez kojeg smo napravili uguramo list svježeg bosiljka.

Sada su naši pomidori spremni za prženje.

Na tavi u vrelom maslinovom ulju, zapečemo svih šest strana kocke pomidora (po cca 60-ak sekundi svaku stranu, ovisi o jačini temperature obrade), tako da rubovi dobiju laganu smećkastu koricu.

Jednu plohu pomidora posolimo a drugu popaprimo.

Takav prženi pomidor položimo na ravni tanjur, na vrh stavimo fetu gaude koja je jednako velika kao gornji dio kocke pomidora.

Plamenom džepnog brenera (kojeg možete kupiti za 20-ak kuna u bilo kojoj većoj butigi ili kiosku) rastopimo gaudu, da se mjestimice po njenoj površini pojave smećkaste točkice, na tako rastopljen sir stavimo list svježeg bosiljka pa sve to još jednom prelijemo maslinovim uljem....

List bosiljka koji se kuhao u pomidoru dok su mu se vanjske stijenke pržile na maslinovom ulju, rastopljena gauda, svježi bosiljak i maslinovo ulje... sve ovo stvara čaroliju mirisa, okusa i boja namijenjenu vašem nepcu, oku i njuhu... dakle... uživajte!

The Outlaw Chef

Recept by The Outlaw Chef

Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...

Redovno za čitatelje Glasa Istre osmišljava originalne recepte te na Radio Maestralu vodi kulinarsku emisiju "Cukar i sol".

Jednom riječju - GASTRONAUT...

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum