GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: DENIZ ZEMBO

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Rižoto Orca

| Autor: Chef Deniz ZEMBO

Polumirno popodne u restoranu. Taman kako treba... tu i tamo netko naruči neko zanimljivo jelo, nema žurbe, nema pressinga... igraš se kuhanja, poletiš malo izvan gabarita... pa se opet spustiš u rutinu stvaranja... Cool... taman... pomisliš, vrijeme je za espresso i odeš do šanka po caffe, kad Ivan recepcionista kaže: "Ej! Napravi nam danas za marendu neko posebno jelo, jer... odlazim! Tetka mi je ostavila nekakve apartmane pa ću se s time baviti."

Upitam ga što bi, a on odgovara da bi nekakav morski rižoto s kozicama, ali da je malo drugačiji a opet jednostavan... Ma tip je lud!... pomislim ja... ali je ipak OK kolega i odlazim u gastro pećinu sa zadovoljstvom pripremiti nešto za njega i kolege... I tako je nastao Rižoto Orca.

 

Sastojci za 2 osobe:

  • 6 repova kozica
  • 1 neočišćena lignja od 25 do 35 dkg (ako nemate šoldi za domaću može i ona kineska, ali ju odledite obavezno u slanoj vodi)
  • 2 česna češnjaka
  • stručak peršina
  • cvijet morske soli
  • papar
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 dcl malvazije
  • grančica ružmarina
  • 4 šake riže

 

Priprema:

U loncu skuhajte rižu na pola i stavite ju po strani.

Vodu u kojoj se kuhala riža nemojte baciti, sa njom ćete podlijevati rižoto.

Lignju nemojte čistiti nego ju izrežite na kolutiće debljine cca dva prsta, pa onda nakon što ste ju izrezali izvadite samo leđnu kost.

Tako narezanu lignju bacite na toplu tavu s maslinovim uljem i pecite ju par minuta pa dodajte 6 repova kozica.

Sve to pržite dok ne dobiju blago žućkastu koricu, pa zatim dodajte prstohvat cvijeta morske soli, malo papra, pola dcl malvazije i mrvicu šećera.

Kuhajte tako dok vino na pola ne ishlapi, pa dodajte 2 česna češnjaka koja ste zdrobili rukom i šakicu krupno narezanog češnjaka.

Kada vino gotovo ishlapi dodajte vodu u kojoj se kuhala riža, ali samo toliko, da jedva prekrije lignju i kozice.

Nakon par minuta dodajte 4 šake polukuhane riže i pržite je u svemu tome dok tekućina ne ishlapi uz konstantno miješanje kuhačom.

Čim riža počne pucketati polijte ju ponovno vodom u kojoj se kuhala riža, i tu radnju ponovite nekoliko puta u idućih 15 do 20 minuta.

Nakon toga dodajte grančicu ružmarina i malo papra, miješajte konstantno...

Nakon par minuta izvadite grančicu ružmarina iz tave , a tavu maknite s izvora topline i poslužite.

Nemojte odmah jesti.

Pričekajte barem 5 minuta da rižoto odstoji, onda je bolji. Neke stvari vrijedi čekati.

Pozdrav i dobar tek folks!

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama