Sezona... koja riječ sa nestvarnim značenjem... proljetna sezona, ljetna sezona... jesenska sezona... sezonsko voće, sezonsko povrće, sezonsko sniženje... svugdje i na gotovo svaku riječ ju možeš spojiti... trebao sam raditi za neku prigodu posutice s bakalarom... iako je sve stvar tehnike, pa tako i najjednostavnije jelo možeš napraviti da bude umjetnost...
Osobno bježim od "klišea", jednostavno ih ne volim... ali... riječ sezona me spasila... najednom je počela sezona vrganja... najednom su počeli svi zvati… "ej imam svježih vrganja, donest ću vam ih... cijena?... ne brini, za vas prava sitnica".
...i onda mi je "sinulo"... kao što riječ sezona možeš spojiti s većinom ostalih riječi, isto tako ja vrganje mogu spojiti s bakalarom i posuticama iako se na prvu čini nespojivo... dakle opet spajam nespojivo... ili kako bi rekli "Ramonesi" ti mlaki , ali vedri oldschool frajeri :"hi, ho, let's go!"
Zahtjevnost: kalorijski teško ali po izvedbi lagano....
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
U kipuću vodu s malo ulja i soli staviti kuhati posutice, pa kad su skuhane "al dente" izvaditi ih iz vode i ocijediti, pa u tavi na maslinovom ulju i krušnim mrvicama lagano ih prepržiti cca 5 min, staviti ih po strani.
Bakalar staviti u zdjelicu i u njega umiješati čajnu žličicu bijelog papra. U tavu ubaciti na kolutiće nasjeckanu glavicu luka pa ga početi na maslinovom ulju lagano peći... vrganje razrezati na razne nepravilne veće i manje komade pa ih ubaciti u tavu, i posoliti, nakon pet minuta dodati 1 dec malvazije i promiješati...
Nakon desetak minuta dinstanja dodati nasjeckani peršin i češnjak, dobro pomiješati i dodati još 1 dec vina, dinstati još nekih cca desetak minuta na srednje jakoj vatri pa maknuti s izvora topline...
Na manjoj tavici u maslinovom ulju lagano pržiti par minuta slane sardone, pa onda dodati pola deca malvazije uz konstantno miješanje... sardoni će se istopiti i dobiti ćete odličan slani preljev...
Maknuti s izvora topline... e, sad... na ravni tanjur prvo staviti žlicu bakalara, uz njega i po njemu posuti posutice s krušnim mrvicama po svemu tome staviti šugo od vrganja kojeg smo napravili pa zatim sve to lagano poprskati žličicom, dvije s rastopljenim slanim inćunima u maslinovom ulju i malvaziji...
Po svemu ovome naribati s ribežom malo svježeg vrganja... uh ke gušti... navalite ljudi i dobar tek!
Recept by The Outlaw Chef
Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...
Jednom riječju - GASTRONAUT...
Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.
Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.
Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.
Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.
U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.
To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.
Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.