GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: DENIZ ZEMBO

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Oio Vivo Tris

| Autor: Chef Deniz ZEMBO

U nekoliko navrata spajali smo kopno i more, namirnice koje se nalaze na kopnu, a nisu uobičajene u kombinaciji s onima koje žive u moru. Hrana je ispala Vrhunski.

Kako je svemir vječna kreativna misleća tvar koja sve izgrađuje i odgovara na naše misli i molitve, ponekad nam pošalje u život situaciju koji smo "sami tražili"... a da toga nismo svjesni.

Tako smo naletjeli na gospodu koja su došla s kontinenta na more s ciljem da uzgajaju masline i prave maslinovo ulje. Ludi spoj, ali savršeno štima. Probao sam malo tog ulja, neću napisati kojeg da ne pravim nepotrebnu reklamu, i kažem na glas: ovo je ulje savršeno za ribu!

Za nekog arbuna, za nekog ribona, za neku škrpinu... a gospodin koji ga je proizveo mi kaže :"ma nema šanse! Ovo ulje nije namijenjeno ribi, imamo druga ulja za to!"... a ja odgovaram, slijepo vjerujući svome nepcu: "E baš jest!"... i tako je izazov pao...nekoliko dana kasnije, stavljam arbuna, ribona i oradu u posudu a i krumpir, šampinjoni, šeri rajčica i tikvica im se pridružuju....

Zembina škola kuhanja: Oio Vivo Tris

Složenost: srednje

 

Sastojci za 5, 6 osoba:

 • arbun od 0,70 kg
 • ribon od 0,76 kg
 • orada od 0,50 kg
 • 2 kg krumpira
 • 0,5 kg mrkve
 • 0,5 kg šampinjona
 • desetak šeri rajčica
 • 0,5 kg tikvica
 • šaka maslina
 • dvije jušne žlice kapara
 • 2 dcl graševine
 • 2,5 dcl maslinovog ulja
 • sol
 • papar

Zembina škola kuhanja: Oio Vivo Tris

Priprema:

Narezati krumpir na četvrtine, tikvicu na koso na kolutiće, mrkvu isto kao i tikvicu, šampinjone prerezati na pola, a šeri rajčicu ubaciti cijelu u posudu za pečenje.

Sve ovo izmiješati s maslinovim uljem i krupnom soli pa staviti "in forno" 30 min na 180 stupnjeva Celzijusa.

Nakon trideset minuta izvaditi posudu i na krumpir, gljive, tikvicu položiti ribu: arbuna, ribona i oradu (možete i ubaciti par neočišćenih lignji a i ne morate... kako želite, jer vi ste kreator svoje sudbine kao i jela koje pravite)

Preliti ribu maslinovim uljem, posoliti krupnom solju pa staviti ponovo u pećnicu na 40 minuta na temperaturu od 180 stupnjeva Celzijevih.

Deset minuta prije kraja pečenja (to jest nakon 30 minuta) otvoriti vrata od pećnice, ubaciti šaku maslina, dvije jušne žlice kapara po svemu i sve preliti sa 2 dcl graševine, pa peći još preostalih 10 minuta na istoj temperaturi, to jest na 180 stupnjeva...

Zatim izvaditi iz pećnice i poslužiti gladnoj ekipi na velikom pladnju. Ukrasiti po vlastitom trenutnom raspoloženju i osjećajima... Yhaaaa!!! To je to... dobar tek.

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum