GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: THE OUTLAW CHEF

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Octopussy on the rock's

| Autor: The Outlaw Chef

Sunčano jutro... šećem gradom prema mercatu u potrazi za sviježim i sexy namirnicama... u glavi mi zuji omiljena mantra: "koje novo jelo danas kreirati... ohmmm... ohmmm..."

Usput navratim do frenda urara koji ima radnju pored tržnice... malo mi čisti mehanizam sata i usput pričamo, o čemu drugom nego o hrani...

"Uzmeš sipu, izblendaš ju i zapržiš ju sa češnjakom i bijelim vinom i onda gore staviš grancipora..." kaže on meni... super spika al to je njegov recept..

Idem dalje... popričam s nožarom Tiborom o važnim životnim pitanjima... navratim do Borisa u ribarnicu... bacimo ćakulu o ribama i ribarskome prigovaranju... onda me naziva na mob moj gastro sensei Zembo... ispijamo espressa u Milanu i pričamo o glupim stvarima koje neinteligentni ljudi ne bi razumjeli... svi ovi ljudi sav taj žamor... sva ta agresiva... sva ta silna ljubav... to je Pula... VOLIM svoj grad... prolazim tržnicom... upijam punim plućima mirise začina, žbule i raznog voća i povrća... uživam u milozvucima ljudskog žamora... jedni bi prodali... drugi bi kupili... treći bi samo blebetali... simfonija prekrasnog kaosa... tako će otprilike izgledati moje novo jelo... dakle:

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Octopussy on the rock's

Složenost: sve što voliš,   nije teško.

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg krakova hobotnice
  • 10 dkg pinjola
  • 24 dkg sušenih pomidora
  • 1 kg krumpira
  • 0,5 kg patlidžana
  • 0,5 kg tikvica
  • 0,5 kg mrkve
  • 7 dkg kapari
  • 3 dcl maslinovog ulja
  • jušna žlica zelenog papra u zrnu
  • tri prstohvata krupne morske soli
  • voda u kojoj smo kuhali krakove hobotnice....

Priprema:

Krakove hobotnice prokuhati u slanoj vodi 60-ak min, pa maknuti s izvora topline. Oguliti koru krumpira pa ga razrezati na četvrtine i prokuhati ga u kipućoj slanoj vodi 30-ak minuta zatim ga maknuti s izvora topline.

Izrezati patlidžan na trakice, mrkvu i tikvicu na kolutiće...

U posudu za pečenje staviti maslinovog ulja i krakove hobotnice koje smo skuhali.

Po krakovima staviti pinjole, kapare, sušeni pomidor, te povrće koje smo izrezali na trakice, kolutiće i četvrtine: patlidžan, tikvicu, mrkvu i krumpir.

Sve ovo staviti u pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih... na 1 sat i 20 minuta da se peče...

Nakon cca 45 minuta pečenja, podliti jednom kaciolom vode u kojoj su se kuhali krakovi hobotnice... Nakon podlijevanja dodamo dva do tri prstohvata krupne morske soli i malo više od pola jušne žlice zelenog papra u zrnu, pa nastavimo peći na istoj temperaturi (180 stupnjeva), preostalih 35 minuta.

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Octopussy on the rock's

Nakon isteka zadanog vremena, jelo izvadimo iz pećnice pa ga serviramo na velikome pladnju, ili ovalu na način da povrće posložimo na dno ovala a po površini povrća stavimo krakove hobitnice.

Sve ovo prelijemo maslinovim uljem i dekoriramo sa samoniklim začinskim biljem (timijan, divlja menta, bosiljak itd ...)

...prilikom dekoriranja samo opušteno... prepustimo se mašti da nas vodi... našem unutarnjem Ja... ono zna najbolje... Kuhanje je KREACIJA a ne takmičenje... dakle nije bitno da li će se i koliko će se to nekome drugome svidjeti... bitno je da kroz taj proces dekoriranja izrazite sami sebe...

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Octopussy on the rock's

Nakon dekoriranja oval stavimo na stol, pa s njega poslužimo gostima na tanjure....

Dobar tek!

...i zapamtite ovo: samo opušteno... " kuharice više zbori, i nek ti ručak ponekad i zagori!!!"

Foto

Recept by The Outlaw Chef

Outlaw Chef (Damjan Bistričić) profesor talijanistike, kuhar, chef u hotelu Amfiteatar...

Jednom riječju - GASTRONAUT...

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini